IBM с нов CEO от началото на април

Облачният специалист Арвинд Кришна ще поеме оперативното управление на IBM
(снимка: John O’Boyle / IBM)

IBM предприе рокада във висшия мениджмънт. Арвинд Кришна ще бъде новият главен изпълнителен директор на компанията, сменяйки на поста Джини Ромети, считано от 6 април т.г. Новината, обявена преди няколко дни, покачи котировките на ИТ гиганта.

Джим Уайтхърст, бивш изпълнителен директор на разработчика на корпоративен софтуер Red Hat, придобит от IBM за 34 милиарда долара, ще стане президент на IBM. Джини Ромети остава председател на борда на директорите до края на настоящата година, съобщи MarketWatch.

62-годишната Джини Ромети работи в IBM повече от 40 години. В началото на 2012 г. тя стана президент и главен изпълнителен директор на корпорацията. Под нейно ръководство IBM претърпя сериозни промени. Облачните услуги станаха един от основните приоритети на компанията, а някои бизнес направления бяха закрити. През 2014 г. IBM продаде бизнеса си с x86-сървъри на Lenovo.

Арвинд Кришна, настоящ вицепрезидент на IBM за облачни и когнитивни програми, бе един от ключовите участници в сделката по поглъщане на Red Hat. „Той има добра позиция да ръководи IBM и неговите клиенти в ерата на облачните и когнитивни технологии”, казва Джини Ромети.

Според анализатори, Кришна е логичен избор за поста главен изпълнителен директор на IBM, като се има предвид важността на облачните технологии за бъдещето на компанията. Той е считан за отличен технолог и мениджър, който може да се ръководи развитието на компанията в облачна посока.

Освен придобиването на Red Hat, Кришна ръководи и много от инициативите на IBM в областта на технологиите от ново поколение, включително блокчейн и квантовите изчисления, отбелязват пазарните наблюдатели.

Коментар