AMD превзе над 18% от пазара на настолни процесори

AMD увеличава пазарния си дял във всички сегменти на x86-съвместимите процесори
(снимка: AMD)

Настъпват промени на пазара за x86-съвместими процесори. През четвъртото тримесечие на 2019 г. AMD бележи ръст във всички сегменти, според доклад на анализаторската компания Mercury Research.

Данните сочат, че AMD контролира 18,3% в сегмента на процесорите за настолни компютри през Q4 2019, което е с 2,4 процентни пункта повече, в сравнение със същия период на миналата година. За последен път компанията успя да вземе такъв дял през третото тримесечие на 2014 г., тоест преди пет години.

Но експанзията на AMD не спира дотук. Компанията продължава да увеличава своя дял във всички сегменти на пазара за процесори. Тя вече заема 4,5% в сървърния сегмент, което е с 1,4 процентни пункта повече на годишна база. За последен път чипмейкърът имаше такъв пазарен дял в x86-съвместимите сървърни процесори през третото тримесечие на 2013 г.

Делът на AMD в сегмента на мобилните процесори възлиза на 16,2%, което е покачване от 4,0 процентни пункта за една година. TechPowerUp припомня, че компанията имаше толкова голям дял в сегмента през второто тримесечие на 2013 г.

Средно, делът на AMD във всички сегменти от пазара на x86-съвместимите процесори е 15,5%. Това е с 3,2 процентни пункта повече, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат данните на Mercury Research.

Коментари по темата: „AMD превзе над 18% от пазара на настолни процесори”

добавете коментар...

  1. Иван

    Новия трифазен епичен котлон взя чи са изпрягна!

Коментар