Дезинфекция със спирт на смартфона убива коронавируса

Смартфоните могат сравнително лесно да бъдат дезинфекцирани срещу коронавирус
(снимка: CC0 Public Domain)

Националната здравна комисия на Китай наскоро потвърди, че коронавирусната инфекция се разпространява не само през въздуха при кашляне или кихане или при близък контакт с пациента. Мобилните телефони също са сред потенциалните носители на заразата.

По калъфите и екраните на смартфоните се събира доста мръсотия, както и бактерии, заразени частици слюнка и т.н. След като използвате смартфон, който е носител на коронавирус, е достатъчно да разтриете очите или носа си, за да се заразите. Очевидно мобилните телефони трябва да бъдат дезинфекцирани, но как да го направим правилно.

Националната здравна комисия на Китай съобщава, че вирусът е чувствителен към ултравиолетово излъчване и топлина. Достатъчно е „лечението” да се проведе при температура 56° С в продължение на 30 минути. Освен това могат да се използват водороден пероксид, оцетна киселина и хлороформ, които ефективно да елиминират вируса.

Изброените методи обаче не са подходящи за телефоните. Производителят на смартфони OnePlus е поканил главния лекар на отделението по обща медицина към болницата на университета „Jilin Yin Hongmei” да даде съвет как правилно трябва да се дезинфекцират мобилните телефони,

Оказва се, че 75-процентен спирт, който често се използва в медицината, е най-подходящият дезинфектант за стерилизиране на мобилни телефони. Разбира се, не е нужно да потапяте смартфона в такава течност. Просто го обработете с кърпичка и избършете.

Коментари по темата: „Дезинфекция със спирт на смартфона убива коронавируса”

добавете коментар...

  1. без карантина и прегледи

    Ние китайците си ги пускаме тук в България в домашно лечение и наглеждане.

  2. Anonymous

    А дръжките на вратите, дръжките в градския транспорт, кранчетат за ввода и много други неща които се предполага че се пипат от повече хора (за разлика от мобилния телефон който малко или много е персонален)? Те не са ли много по рискови за предаване на вируса?

Коментар