Русия оглавява ИКТ пазара в Централна и Източна Европа

Страните от ЦИЕ са похарчили 136,66 милиарда долара за ИКТ през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за информационни и комуникационни технологии в Централна и Източна Европа са се увеличили с 4% през 2019 година, достигайки 136,66 милиарда долара, според нов доклад на анализаторската компания IDC.

Обемът на разходите за ИКТ в Русия възлиза на 47,05 милиарда долара, което я прави най-големият пазар в региона. На второ място е Полша с 20,44 милиарда долара, следвана от Чехия (10,86 милиарда долара), Унгария (6,71 милиарда долара) и Румъния (6,66 милиарда долара). Данните за България не се посочват в резюмето на доклада.

Най-голям дял в структурата на разходите заемат далекосъобщителните услуги – 41% от общата сума. На второ и трето място са разходите за закупуване на оборудване (34%) и ИТ услуги (13%). В допълнение, още 8% и 3% се падат на софтуера и бизнес услугите.

Сред индустриите най-големи купувачи на ИКТ през 2019 г. са промишлените предприятия, финансовите организации и телекомуникационните компании. Според IDC, те правят около 48% от общите разходи за ИКТ в Централна и Източна Европа.

Експертите прогнозират, че през 2020 г. темпът на растеж на ИКТ пазара в региона ще намалее до 3,1%. Това се обяснява с продължаващото забавяне в икономиката, при което потребителите и общественият сектор ще харчат по-рационално.

Разпределение на разходите за ИКТ и водещи пазари в региона на Централна и Източна Европа
(източник: IDC)

Телекомуникационният сектор ще се развива най-динамично през 2020 г., като IDC прогнозира увеличение на разходите с 6,3%. В по-далечна перспектива, до 2023 г., анализаторите очакват пазарът на ИКТ в Централна и Източна Европа да расте средногодишно с 2,9%.

Същевременно, прогнозата на анализаторите за световните разходи за ИКТ сочи средногодишен ръст от 3,8% в периода от 2019 г. до 2023 г. В края на разглеждания период глобалните разходи за ИТ оборудване, софтуер, услуги и телекомуникационни решения трябва да достигнат 4,8 трилиона долара. Най-високи разходи за ИКТ през 2023 г. се очакват в САЩ (1,66 трилиона долара), а най-бързо ще нарастват разходите в Китай (с 6,1% годишно).

Коментари по темата: „Русия оглавява ИКТ пазара в Централна и Източна Европа”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    хахавия и фъфляка бяха много грубо затапени 😀

  2. .

    Nginx е написан от Игор Сисоев – служител на руската компания Рамблер.

    Първата версия е пусната 2004, през 2011 Сисоев създава компанията Nginx Inc, която F5 купуват през Март 2019.

    Продуктът е създаден от руснак в Русия, компанията е инкорпорирана в САЩ, но самият Сисоев до ден днешен живее в Русия.

    Така, че по-скоро руската компания има американски собственик, което по никакъв начин не я прави американска компания.

  3. Фофу

    ха, е може ли такива работи. Анонимния тъкмо да изкара някой лев и ти го засече толкова рязко.

  4. ха

    Nginx не е руска система, а такава собственост на F5 Networks, която от своя страна си е фирма от САЩ. Това, че Nginx е създадена от руснак е съвсем отделен въпрос (защото вече не се развива по тези “правила”). То и много продукти на фирми от САЩ са създадени от работещите във фирмите им руснаци, но не ги наричаме руски продукти.

  5. Anonymous

    Да все повече навлиза руски софтуер. Ще е интересно да се направи обзорна статия да знаят хората какво ползват.

    Например конкурент, който измества популярният Apache уеб сървър е руската система Nginx дори американци я ползват наред с друг руски софтуер. Телеграм и още много други. Напише статия на тази тема ще е интересно.

Коментар