Apple отново е най-голям купувач на чипове в света

Apple е купила чипове на стойност 36,13 милиарда долара през 2019 година
(снимка: Apple)

Водещите производители на електроника намалиха разходите си за чипове през 2019 година, в резултат на спадащите цени на паметите. Apple си върна от Samsung титлата на най-голям купувач на чипове в света, според нов доклад на Gartner.

През 2018 г. паметта беше много скъпа, което се превърна в тежко бреме за много OEM производители, но ситуацията се подобри през миналата година. Делът на разходите за памет на петте водещи производители на електроника намаля до 36%, но в същото време изчислителните възможности на устройствата се увеличиха, благодарение на по-производителните процесори и по-големия обем памет, коментира Gartner.

Освен това покупките на чипове бяха значително повлияни от нарастващата глобална несигурност и забавянето на макроикономиката. Политическите разногласия, включително търговската война между САЩ и Китай, отцепването на Великобритания от ЕС, конфликтът между Япония и Южна Корея, както и протестите в Хонконг забавиха растежа на световната икономика.

Подобна макроикономическа ситуация доведе до отслабване на търсенето на широк спектър от електронно оборудване. Продажбите на електроника през 2019 г. намаляха с 4,7 милиарда долара, или с 0,2% в сравнение с 2018 г., сочат данните на Gartner. По-рано анализаторската компания изчисли, че приходите на световния пазар на полупроводници през 2019 г. са намалели с 11,9%, до 418,3 милиарда долара.

Лидерът по разходи за микрочипове Apple е редуцирал покупките на полупроводници с 12,7% до 36,13 милиарда долара през 2019 г., което е 8,6% от оборота на целия пазар на чипове в света. Експертите отбелязват, че на фона на успеха на носимата електроника, като смарт часовниците Apple Watch и безжичните слушалки AirPods, американската компания е увеличила покупката на компоненти за тях. Освен това по-евтината памет е позволила на Apple да подобри характеристиките на новия iPhone без значително увеличение на цената.

Samsung слиза на второ място – нейните разходи за полупроводници намаляват с 21,4%, до 33,4 милиарда долара през 2019 г., което съответства на 8% от световния пазар. Gartner посочва, че не само резкият спад в цената на чиповете памет е довел до рецесия, но и затрудненията на Samsung на повечето ключови пазари, включително за смартфони и SSD дискове.

Huawei запазва третото място, въпреки последствията от американските санкции. Разходите на китайския доставчик за чипове намаляват само с 1,8%, до 20,8 милиарда долара през миналата година.

Коментар