HP Inc. има план срещу враждебно поглъщане от Xerox

HP не желае сделка със Xerox и е готова да предотврати враждебно поглъщане
(снимка: HP Inc.)

Xerox е много настоятелна в опитите си да погълне своя конкурент на пазара за печащи устройства HP Inc., но засега удря на камък. Ръководството на HP отхвърля офертите и подготвя предпазни мерки срещу т.нар. „враждебно поглъщане”, вкл. чрез изкупуване на собствени акции.

На 24 февруари HP ще обяви резултати за първото тримесечие на фискалната година. В съпътстващото прессъобщение компанията обещава да разкрие допълнителна информация относно плановете си да гарантира ползи за акционерите в дългосрочен план.

HP ще запознае акционерите със своите планове, преди да отговори на поредната оферта от Xerox. Наскоро Xerox обяви, че ще се обърна към акционерите на HP до началото на март с предложение за изкупуване на ценните им книжа (т.нар. враждебно поглъщане) с ефективен курс от 24 долара за брой. Само 18,40 долара обаче ще бъдат изплатени в брой, а останалата част от сумата Xerox ще покрие със собствените си акции.

Освен това Xerox ще номинира свои андидати за борда на директорите на HP, за да направи ръководството на компанията по-сговорчиво в преговорите за сделка.

Борбата за активите на HP започна през ноември м.г., когато Xerox за първи път предложи да изкупи акциите й за 22 долара всяка. До февруари цената се покачи леко, но официалната позиция на HP не се промени.

Анализаторите смятат, че на 24 февруари HP ще обяви обратно изкупуване на свои акции на по-висока цена от тази, която предлага Xerox. Това ще позволи на ръководството да отговори на интересите на акционерите и да се защити активите на компанията от враждебно поглъщане.

Коментари по темата: „HP Inc. има план срещу враждебно поглъщане от Xerox”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Карл аикън идка да отмъкне най-много преди да отиде за препраждане.

Коментар