Chrome добавя поддръжка на NFC и допълнена реалност

Браузърът Chrome се сдобива с очаквани авангардни технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Google работи усилено по внедряване на технологии на бъдещето в своя браузър Chrome. В частност, компанията интегрира поддръжка на приложни програмни интерфейси за допълнена реалност и NFC комуникации.

Бета версията на Chrome 81 за Android, Linux, macOS и Windows поддържа WebXR API за допълнена реалност. След активиране на специални флагове, потребителите на Chrome ще могат да се възползват пълноценно от съдържанието на сайтове с допълнена реалност.

Освен това в Chrome 81 e вграден NFC Web API, който ще позволи на мобилните устройства да взаимодействат с обекти в реалния свят, използвайки NFC маркери директно през браузъра, без допълнителни специални приложения.

И двете иновации ще придобият смисъл за потребителите, когато разработчиците внедрят технологиите за допълнена реалност и NFC в своите сайтове. Внедряването им в Chromе се очаква да даде тласък на подобни разработки.

В допълнение, Chrome 81 идва с подобрени функции за сигурност, отбелязва Engadget. Новата версия на най-популярния браузър в света ще стане достъпна за всички потребители към края на март.

Коментар