Motorola Solutions осъди китайски конкурент

Motorola Solutions осъди за 765 милиона долара своя конкурент Hytera
(снимка: Motorola Solutions)

Производителят на телекомуникационно оборудване Motorola Solutions спечели дело срещу китайския си конкурент Hytera Communications за нарушаване на патенти и кражба на търговска тайна.

Федерален съд в Съединените щати присъди на Motorola Solutions близо 765 милиона долара – това е санкцията, която Hytera ще трябва да плати за своите действия. Сумата включва обезщетение за щети в размер на 345,8 милиона долара, както и 418,8 милиона долара неустойки.

Съдът напълно е удовлетворил претенциите на ищеца, налагайки максимално поисканата глоба на китайската компания, отбелязва Telecompaper. В същото време Motorola Solutions ще настоява за глобална забрана на продажбите на продукти Hytera, които нарушават нейните права върху интелектуална собственост.

И двете компании разработват и произвеждат телекомуникационно оборудване, като по-рано Hytera купуваше големи количества оборудване от Motorola Solutions. Китайската компания твърди, че самостоятелно е разработила цялото си произведено оборудване.

Предстои поредно дело на Motorola Solutions срещу Hytera. От своя страна, китайският производител заведе дело в САЩ срещу ищеца, обвинявайки го, че използва влиянието си на пазара, за да потиска конкуренцията.

Коментар