Двояко влияние на коронавируса върху ИТ бизнеса

ИКТ бизнесът ще претърпи щети от коронавируса, но пред него се разкриват и нови възможности
(снимка: CC0 Public Domain)

Епидемията, причинена от коронавируса COVID-19, засегна сериозно китайската и световната ИКТ индустрия, но същевременно отваря нови бизнес възможности, сочи анализ на IDC.

Глобалните проблеми, свързани с коронавируса, ще доведат до свиване на ИКТ пазара в Китай с 10% през първото тримесечие на 2020 г., прогнозира IDC. Продажбите на компютри и смартфони ще намалеят с 30%, а при сървърите, мрежовото оборудване и системите за съхранение на данни се очаква спад от 15%.

Въздействието върху цялата Поднебесна империя ще бъде огромно, като се има предвид, че информационните и комуникационни технологии представляват 37,8% от местната икономика, отбелязва IDC.

Но проблемите, причинени от новата вирусна епидемия, създават огромни бизнес възможности за доставчиците на ИКТ. По-специално, те са свързани с разработването на нови цифрови платформи, безконтактни плащания и Big Data технологии, които могат да подобрят държавните операции.

Други възможности, произтичащи от епидемията, са свързани с онлайн медицинските услуги, тъй като вирусът стимулира ускоряването на дигиталната трансформация на здравните системи.

Освен това се създават нови възможности за внедряване на роботи, дистанционно обучение и електронна търговия, както и за развитие на интелигентни градове, посочва IDC.

Коментари по темата: „Двояко влияние на коронавируса върху ИТ бизнеса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кога ИТ бизнеса ще си трансформира мисленето в посока напълно дистанционна работа? Не само здраве, защита от вируси болести, а също спествяване на време, пътуване, транспорт, офис пространства. Много назадничаво мислене имат дори самите компютърни фирми. Дори епидемията няма да ги спре да блъскат по офиси като ферма за животни коюпютърни специалисти.

Коментар