Microsoft призова за уважение онлайн

Microsoft окуражава публикуването на примери за ангажираност към инициативата за уважение онлайн
(снимка: Microsoft)

„Насърчаваме всички да се отнасят с повече уважение един към друг в онлайн среда”, призова Гергана Русева, ръководител „Образователен сектор” за Балканите в Microsoft, по повод „Деня за безопасен интернет”, който се проведе на 11 февруари в 150 държави.

Microsoft е създала настолна игра „Thumbs Up, Bug Down”, чрез която учителите ще помогнат на учениците си да извлекат максимума от интернет, докато го ползват по безопасен за тях начин, съобщи Русева.

„Играта е част от продължаваща ежегодна кампания на Microsoft в подкрепа на дигиталната култура и безопасния интернет, защото онлайн рисковете могат да имат истински последствия”, допълни тя.

Същевременно, CoderDojo България и Дигиталната Национална Коалиция организираха у нас практическа работилница (уъркшоп) за безопасен интернет, предназначена за родители и деца на възраст между 7 и 13 години.

„Убедени сме, че в наши дни да научим децата на безопасно поведение в онлайн среда е толкова важно, колкото да ги научим да се пазят в реалния свят. Ние като родители също трябва да бъдем наясно за рисковете, които интернет пространството поставя пред децата ни и пред нас”, сподели Адриана Панайотова, съосновател на CoderDojo.

Международният „Ден за безопасен интернет” (Safer Internet Day – SID) се организира от 2004 г. по инициатива на Европейската комисия в повече от 150 държави, вкл България. Събитието цели да насочи внимание към възникващи онлайн въпроси и избира тема, която отразява актуални проблеми. Мотото тази година бе „Заедно за по-добър интернет”.

Като част от ангажиментите си за осигуряване на онлайн безопасност, Microsoft представи годишния Индекс за дигитална култура (Digital Civility Index – DCI), базиран на изследване в 25 държави за нагласите на хората и възприятията им за различните видове онлайн поведение и общуване.

Компанията ще продължи да развива кампанията „Digital Civility Challenge”, която окуражава хората да публикуват в социалните мрежи истории за своята ангажираност към принципите на инициативата. Те могат да използват хаштаговете #Challenge4Civility и #Im4DigitalCivility и да споделят примери за това как онлайн уважението е създало положителна промяна в живота им.

Коментар