Екоактивисти спъват Tesla в Германия

Tesla се натъкна на временна пречка в плановете си да построи завод в Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

Германски съд разпореди Tesla да спре разчистването на горски земи близо до столицата Берлин, където компанията планира да построи първата си европейска фабрика за автомобили и акумулатори. Това е победа за местните екологични активисти, отбелязва Ройтерс.

През ноември м.г. американският производител на електромобили обяви плановете си да построи гигафабрика в Груенхайде, провинция Бранденбург. Решението на Висшия административен съд на Берлин и Бранденбург идва след като по-рано държавната служба по околна среда даде зелена светлина за изчистване на 92 хектара гора за завода.

Tesla все още няма разрешение за изграждане на гигафабриката, което означава, че компанията на Илон Мъск подготвя терена на свой риск. Съдът уточнява, че е издал заповедта за спиране на изсичането на дърветата, тъй като ще са необходими само още три дни, преди да бъде завършена работата [по издаване на разрешението].

В противен случай разрешението за строителство щеше да бъде издадено преди съдиите да се произнесат окончателно по жалбата, подадена от местната природозащитна група „Зелена лига на Бранденбург”. Стотици демонстранти протестираха срещу заплахата, която, според тях, представлява гигафабриката за местните диви животни и водоснабдяване.

„Не трябва да се приема, че в искането за правна защита, внесено от Зелената лига, липсват шансове за успех”, се казва в изявлението на съда.

Междувременно, законодатели от средите на християндемократите и свободните демократи предупредиха, че съдебната битка, водена срещу гигафабриката на Tesla, ще нанесе сериозни и дълготрайни щети на имиджа на Германия като място за правене на бизнес.

В момента Tesla има две гигафабрики в САЩ и една в Шанхай, Китай. Акциите на компанията поскъпнаха с 340% от началото на юни м.г., тъй като много инвеститори заложиха на визията на Илон Мъск.

Коментари по темата: „Екоактивисти спъват Tesla в Германия”

добавете коментар...

  1. АА

    Лес и гора са две различни неща, не си знаете езика ей.

Коментар