Коронавирусът ограничава доставките на iPhone

Бизнесът на Apple с iPhone вече изпитва негативното влияние на коронавируса
(снимка: Apple)

В края на януари Apple обяви, че очаква приходи в размер на 63-67 млрд. долара през първото тримесечие, но сега американската компания трябваше да признае, че тази цел няма да бъде постигната, заради влиянието на епидемията от коронавирус.

Партньорите на Apple в Китай не работят на пълни обороти. Освен това само пет магазина на компанията са отворени в цялата страна – всички те са в Пекин, а при влизане посетителите се проверяват за висока температура. Работното време на магазините също е ограничено, но продажбите онлайн не спират и за минута.

В официално изявление до инвеститорите Apple уточнява, че по възможност ще отваря нови магазини в Китай, но търсенето на нейните продукти в страната ще намалее. Извън Китай търсенето на продуктите и услугите на компания остава високо, в пълно съответствие с очакванията.

Друг фактор, който принуди Apple да преразгледа прогнозата си за приходи, е пряко свързан с производството на продуктите – на първо място iPhone. Връщането към нормалните условия на работа в предприятията е по-бавен от очакваното.

Административните офиси и контактните центрове на Apple в Китай възобновиха нормалната си дейност. Но доставките на iPhone на световния пазар ще бъдат временно ограничени.

Apple подчертава, че животът и здравето на всеки служител, участващ в производствения процес, са основен приоритет за компанията. Субсидиите за здравеопазване са се удвоили спрямо прогнозата за януари.

Apple не се ангажира с нова прогноза за приходи през текущото тримесечие. Компанията ще разкрие данни през април, когато обобщава резултатите от отчетния период.

Коментар