Суперкомпютър ще прогнозира по-точно времето в Англия

Прогнозите за времето са от критично значение в условията на климатични промени
(снимка: CC0 Public Domain)

Метеорологичната служба на Великобритания ще отдели 1,2 милиарда паунда за закупуване на нов суперкомпютър, от който се очаква да дава по-точни прогнози за времето. От 2014 година Met Office използва суперкомпютъра Cray XC40, но капацитетът му не е достатъчен, за да посрещне повишените изисквания.

Новата система трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 година, съобщи BBC. Очаква се суперкомпютърът да създаде дигитален модел на атмосферата и да го раздели на квадрати със страна не по-голяма от 1500 метра, в сравнение с досегашните 10 км.

Прогнози ще могат да се правят за всеки такъв квадрат, което ще позволи на метеорологичната служба да определя къде се налага да бъдат поставяни бариерни конструкции в случай на наводнения.

Освен това новият суперкомпютър ще изпълнява и други задачи. Така например, Обединеното кралство очаква машината да помогне при проектиране на нови лекарства и разработване на системи за съхранение на енергия.

По план суперкомпютърът трябва да заработи през 2022 година, а пет години по-късно да се модернизира, в резултат на което ще стане 20 пъти по-производителен от съществуващия Cray XC40.

Коментар