Windows 10X ще се обновява за 90 секунди

Устройствата с Windows 10X ще се обновяват само за минута и половина
(снимка: Microsoft / Twitter)

Microsoft актуализира често Windows 10, но понякога ъпдейтите причиняват проблеми от най-различно естество, включително и при последното обновяване на платформата този месец. Освен това актуализирането на Windows 10 може да отнеме много време.

Версията Windows 10X обаче ще се актуализира само в рамките на 90 секунди, обеща Microsoft на наскоро провелия се ден на разработчиците (Microsoft 365 Developer Day). Тази операционна система е създадена за мобилни устройства с два екрана и се различава съществено от Windows 10 не само външно, но и „отвътре”.

Процедурата на обновяване на Windows 10X се свежда единствено до изтегляне на актуализацията, без да се налага рестартиране на компютъра за нейното инсталиране, както е при Windows 10. В крайна сметка обновяването отнема не повече от минута и половина.

Но как е възможно това? Microsoft обяснява, че в Windows 10X драйверите и приложенията се управляват отделно и че приложения от типа Win32 (за настолни компютри) се изпълняват в контейнери. Следователно те не могат да се намесват в системните файлове. Всичко това опростява процеса на обновяване на операционната система.

По време на Microsoft 365 Developer Day компанията представи емулатор за Windows 10X, който ще позволи на разработчиците да се запознаят отблизо с Windows 10x, която ще управлява бъдещия Surface Neo. Първите устройства с тази платформа се очаква да излязат на пазара по-късно тази година.

Коментар