САЩ могат да отрежат напълно достъпа на Huawei до чипове

Huawei може да бъде лишен от доставките на чипове от тайванската TSMC
(снимка: TSMC)

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля разширяване на съществуващите правила за контрол на износа, за да блокира доставката на полупроводникови продукти за Huawei от водещи чипмейкъри, включително най-големия световен производител на чипове по договор – тайванската TSMC.

Проектодокументът, за който съобщава Ройтерс, предвижда чуждестранните компании, които използват американско оборудване за производство на чипове, да кандидатстват за лиценз до властите на САЩ, преди да доставят продуктите си на Huawei.

Според запознати източници, новото ограничение за търговията с китайската компания, ще бъде обсъдено на срещи на високо равнище през тази и следващите седмици. Въпреки че вече е подготвен проект на документ за допълнителни ограничения, не е сигурно, че той ще бъде одобрен. Разширяването на ограниченията може да предизвика недоволство сред съюзниците на САЩ по целия свят, коментират анализатори.

Мерките, които САЩ разглеждат, са сериозен удар за Huawei, както и за производителя на чипове TSMC. Наред с HiSilicon, дъщерната полупроводникова компания на Huawei, в списъка с клиенти на TSMC влизат американските гиганти Apple и Qualcomm.

Според говорител на Министерството на търговията на САЩ, последните обвинения срещу Huawei, включително за кражба на външнотърговски тайни, „потвърждават необходимостта от повишено внимание при разглеждане на заявления за лицензи [за търговия с Huawei]”.

Коментари по темата: „САЩ могат да отрежат напълно достъпа на Huawei до чипове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Властите :
    0граничения за производители като TSMC

Коментар