VIA подготвя x86-съвместим процесор с AI ядро

X86-съвместим процесор на VIA идва с интегриран блок за изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванският чипмейкър VIA е готов да се върне на пазара на x86-съвместими процесори. Още в края на миналата се появиха информации, че компанията разработва чип с осем ядра и специален блок NCore за работа с AI приложения, а сега в интернет изтекоха нови подробности за процесора.

Известен към момента като VIA CenTaur, чипът се изготвя по 16-нм технология на TSMC, включва четириканален DDR4 контролер, 44 линии PCIe 3.0 и 16 MB кеш памет от трето ниво, според публикация в SemiAccurate.

Предполага се, че в процесора е интегрирана системна логика, което означава, че това е система на чип (SoC). По-рано VIA се похвали, че разработва първата в света SoC на база x86 архитектура и интегриран копроцесор за изкуствен интелект (AI).

Освен това чипът разполага със специална кръгова шина, през която NCore блокът за обработка на задачи с изкуствен интелект се свързва към всяко изчислително ядро на процесора.

Все още не е ясно точно кога VIA CenTaur ще се появи на пазара и под каква форма. Но ако чипът излезе през 2020 г., това ще бъде първият глобално достъпен x86-съвместим процесор, различен от AMD или Intel, за последните седем години.

Коментар