Човешкият фактор проваля политиките за сигурност

Човешкият фактор е основна заплаха за изтичане на критична информация от корпорациите, потвърди за пореден път проучване.

В изследване на Kroll Ontrack, обхванало 100 компании с персонал от 1000 до 10 000 души, 40% от анкетираните са заявили, че в техните организации има правила за мястото на съхраняване на данни.

61% от участниците в проучването обаче признават, че държат важната информация на локалния твърд диск, а не в мрежовото хранилище.

В 44% от случаите не са били правени резервни копия на корпоративните данни, което би могло да минимизира риска от загуба на ценна информация.

Човешкият фактор често се явява причина за загуба на критично важна информация, посочват от Kroll Ontrack. Организациите са длъжни да осигурят, че всички служители знаят и изпълняват правилата за съхранение на данни, препоръчват специалистите.

Политиките за съхранение на данни сами по себе си не могат да защитят огромното количество важна информация. Компаниите трябва да работят по осигуряване на защитата на ниво служители, коментира Kroll Ontrack.

по темата: „Човешкият фактор проваля политиките за сигурност”

добавете коментар...

  1. BG

    На кривата политика човешкият фактор й пречи. С други думи – не политика ами технически средства са нужни. Или прави нещо както трябва или няма друг вариант. А не да има една препоръка и реално още 10 грешни (и по-лесни) алтернативи.

Коментар