България е в пояс на значително затопляне, сочат ГИС карти

Климатичните промени вещаят меки зими в България, с по-малко валежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Балканите и в частност България попадат в пояс на  значително затопляне, според климатичните карти, базирани на ГИС платформа и публикувани от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС).

Очакваните прояви на климатичните промени ще се изразяват в повишаване на температурите, по-меки зими, придружени с намалено количество валежи, все по-голям риск от засушавания и продължителни горещи вълни.

Интерактивните ГИС карти са част от приложението „Влиянието на климатичните промени в Европа” и са базирани на ЕСРИ ГИС платформа. Те дават възможност на правителствата и гражданите да проследяват текущите и очаквани ефекти от промените в климата върху основните природно-географски региони в Европа, съобщиха от ЕСРИ България.

Приложението представя как до края на 21 век и дори след това Европа ще бъде засегната от екстремни климатични събития като суша, наводнения, горски пожари, покачване на морското равнище, в случай че глобалното повишаване на температурата не бъде задържано под 2°C.

Картите в приложението са изготвени въз основа на различни климатични модели и сценарии за нивата на парниковите газове и дават конкретен географски контекст на данните от най-всеобхватната екологична оценка на Европа за последните 5 години – доклада „Околната среда в Европа — състояние и перспективи 2020 г.”.

Сред най-чувствителните региони на континента са Централна Европа, Иберийския полуостров, Скандинавия, Бретан и Венеция. Дори при най-оптимистичните сценарии за изменение на климата, много от крайбрежните райони и най-вече гъсто населените части на Северна Европа се оказват застрашени от повишаване на морското равнище.

Изменението на климата ще доведе също така и до по-продължителни и силни засушавания в Южна Европа, както и до увеличаване честотата на горските пожари в централната и южна част на континента.

Не само Холандия, но източният бряг на Обединеното кралство и крайбрежните райони на Дания и Швеция се очаква да бъдат силно засегнати от повишаващото се морско равнище. В риск се оказват и крайбрежията на Южна и Западна Франция и Североизточна Италия.

ЕАОС прогнозира, че при поддържане на високи нива на парникови газове честотата на наводненията във Венеция ще се увеличи повече от 100 пъти, а лондонските квартали Хамърсмит и Фулъм ще са сред основните рискови зони от наводнения в Англия до 2071 година.

Коментари по темата: „България е в пояс на значително затопляне, сочат ГИС карти”

добавете коментар...

  1. Някой

    Климатични промени и масови изчезвания на видове е имало милиони години преди първите човеци в Африка, а и по времето на ледниковия период с ледена покривка до днешна Хърватия животът не е бил по-добър, но алгоровците и гретатунбергиите продължават да се напъват, че „човекът нагрява планетата”.

  2. Някой

    Грета Тунберг одобрява тази фалшива новина. Ако апокалиптичните прогнози от 90-те и 00-те години на различни затоплисти бяха верни, досега да сме потопени под 100 м вода.

  3. Anonymous

    заблудата Монте Карло“ заради случаи от 1913 г. в казино в Монако, при който на рулетката се пада 26 пъти подред черно

  4. Anonymous

    Преди 15 години италианците изпитват истерия, известна като “треската 53”.

    Лудостта беше свързана с лотарията в страната. Играчите могат да избират между 11 различни сфери на късмета, базирани в градове, като Бари, Неапол или Венеция.

    След като човек избере на кои сфери ще играе, може да залага на числа между 1 и 90.

    По някое време през 2003 г. обаче числото 53 просто спира да излиза на сферата във Венеция – което кара играещите да залагат все по-големи суми във основа на предположението, че числото скоро трябва да излезе.

    До началото на 2005 г. треската 53 беше разорила финансово хиляди, като дори се стигна до няколко самоубийства. Истерията замря, чак след като числото излезе в тегленето на 9 февруари, след като преди това не беше излизало в 182 тегления, а направените залозите бяха за 4 млрд. евро

Коментар