Държавата може да ускори дигитализацията на бизнеса

Ако изисква документите в дигитален вид, а не само на хартия, държавата ще ускори процеса на дигитализация на предприятията, заявиха от Konica Minolta на форум за съвременното работно място
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Със своите регулации и изисквания държавата може да ускори – или да забави – дигитализацията на бизнеса у нас. Много от частните организации продължават да работят на хартия, вместо да боравят само с електронни документи, единствено заради изискванията на държавната администрация и нейните процедури. Това заяви ръководството на местния офис на Konica Minolta у нас днес по време на форум, на който компанията представи технологии за съвременното работно място.

Макар да е позната като производител на решения за печат, компанията от години се е посветила на дигитализирането на документите, документопотока и работните процеси. Много фирми вече загърбват хартиените документи и боравят изцяло с цифрови. На срещите си с бизнеса обаче представителите на Konica Minolta често чуват аргумент против пълното цифровизиране на документите: „тези неща държавата ги изисква на хартия!”

Ако би ги изисквала в дигитален вид, а не само на хартия, държавата ще ускори процеса на дигитализация на всички предприятия, заявиха от Konica Minolta. Това драстично ще намали и възможностите за корупция, от които всички в страната патят.

Заедно със своите партньори M-Files, Mobotix, Microsoft, Y Soft и ABBYY компанията показа и модерни решения за видеонаблюдение с елементи на лицево разпознаване и термовизионно наблюдение. Характерно за камерите е, че са директно свързани към „следващ” хардуер и могат да го управляват. Така например, камерите за контрол на достъпа чрез лицево разпознаване могат директно да отключват входните турникети, без да е нужна връзка с компютър или друга централизирана система.

Термовизионните камери, освен за периметрова охрана, се използват и за наблюдение на индустриални обекти като например машини, при които рискът от прегряване би коствал огромни загуби на собственика. В тези случаи на термовизионното устройство се задава и „праг” на търпимост, при чието надвишаване се задейства аларма.

„Надяваме се да успеем да участваме в конкурсите на държавната администрация за изграждане на цялостни решения за видеонаблюдение”, заяви Елена Дречева, управител на Konica Minolta. Тя подчерта, че решенията на компанията и нейните партньори винаги биват проектирани съобразно регулациите на GDPR.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Държавата може да ускори дигитализацията на бизнеса”

добавете коментар...

  1. big brother

    цялостни решения за видеонаблюдение

  2. Anonymous

    Надяваме се да успеем да участваме в конкурсите на държавната администрация за изграждане на цялостни решения за видеонаблюдение”

  3. Anonymous

    CAЩ нacтoявa EC дa изпoлзвa 5G тexнoлoгия oт Еrісѕѕоn, Nоkіа или Ѕаmѕung, нo нe и oт Нuаwеі

Коментар