Google неочаквано пусна Android 11 за разработчици

Android 11 Developer Preview вече е достъпна за инсталиране на смартфони Google Pixel
(снимка: CC0 Public Domain)

Предварителна версия за разработчици на Android 11 вече е достъпна за сваляне. Очакваше се Google да пусне версията в средата на март, но по някаква причина системата излиза почти месец по-рано.

Очевидно, с Android Developer Preview, Google иска да получи обратна връзка от разработчиците възможно най-рано и колкото се може повече отзиви за новата операционна система.

Бета версия на Android 11 е планирана да излезе през май, а финалната версия на платформата се очаква през третото тримесечие. Отново липсва буква в името на Android, така че вероятно Android 11, подобно на Android 10, няма да получи специално име.

Android 11 Developer Preview може да бъде инсталиран само на смартфони Google Pixel, въпреки че първите модели вече не са в списъка за съвместимост. Тоест, разработчиците ще могат да инсталират системата на Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4 и Pixel 4 XL.

Предварителната версия на Android 11 идва с функции за 5G, повишена сигурност, поддръжка на електронни документи, нови възможности за изображенията и камерите, както и с още повече модулност.

Коментар