Lenovo отчете рекордни приходи за тримесечие

„Въпреки геополитическата несигурност и недостигът на доставки, който засегна цялата индустрия, ние отчетохме рекордни финансови резултати”, заяви Ян Юанцин, президент на Lenovo
(снимка: Lenovo)

Lenovo Group обяви, че приходите на групата през третото тримесечие на фискалната година са достигнали рекордните $14,1 милиарда, като компанията бележи десето поредно тримесечие на растеж на годишна база.

Печалбата преди данъчно облагане нараства с 11%, спрямо същото тримесечие на миналата година и достига до $390 милиона, а нетната  печалба  се увеличава с 11% на годишна база и е на стойност $258 милиона.

„Въпреки геополитическата несигурност и недостигът на доставки, който засегна цялата индустрия през изминалото тримесечие, ние отчетохме рекордни финансови резултати на фона на географския ни баланс, отлично оперативно представяне и цялостно изпълнение на стратегията”, заяви Ян Юанцин, президент и главен изпълнителен директор на Lenovo.

„Както приходите, така и печалбата преди данъчно облагане за групата като цяло достигнаха рекордни стойности в историята”, допълни CEO-то на китайската компания, която е най-големият производител на персонални компютри в света.

Подразделението Intelligent Devices Group (IDG) на Lenovo продължава да води силното представяне на компанията. PC and Smart Devices Group (PCSD), едно от двете бизнес поделения на IDG, отчита рекордни в историята си приходи на стойност $11,1 милиарда, като печалбата преди данъчно облагане е в размер на $684 милиона, а маржът на печалбата преди данъчно облагане е 6,2%.

В областта на персоналните компютри Lenovo затвърждава лидерството си с рекорден обем на доставките, който изпреварва нарастващия пазар с близо 2 процентни пункта. Lenovo завършва календарната година на първа позиция с дял от 24,3% от световния пазар, което е увеличение с 1,6 процентни пункта на годишна база.

Второто бизнес поделение на IDG –  Mobile Business Group (MBG) отчита пето поредно тримесечие на печалба. В Латинска Америка, където позициите на компанията са особено силни, обемите изпреварват пазара с 19 пункта, а маржът на печалбата преди данъчно облагане достига 5,8%.

Подразделението Data Center Group (DCG) отчита ръст на доставките на сървъри с 18% на годишна база. Въпреки че приходите остават без промяна на годишна база, поради резкия спад на средните системни цени, който доведе до намаление на средните системни цени, печалбата продължава да се подобрява.

Приходите от софтуер и услуги на Lenovo за първи път надхвърлят $1 милиард на тримесечие, като отчитат увеличение с 41% на годишна база. В момента те представляват 7% от общите приходи на групата.

Коментар