След края на поддръжката: Windows 7 под хакерски обстрел

Компютрите с Windows 7 станаха много примамлива мишена за хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

След като на 14 януари т.г. Microsoft официално прекрати поддръжката на Windows 7, броят на хакерските атаки срещу операционната система рязко се покачи, сочат данни на компания за сигурност.

Windows 7 вече не получава актуализации на сигурността и сега популярната все още платформа е примамлива цел на атаки с шпионски и друг злонамерен софтуер. Скорошен доклад Webroot Threat Report показва, че атаките срещу Windows 7 са се увеличили със 125%, като 93% от вирусите са уникални.

Експертите отбелязват, че показателят за уникалност е най-големият в цялата история на наблюдение на Windows 7. Хакерите са фокусирани основно върху компютрите на обикновените потребители, докато корпоративните системи са по-рядко атакувани.

Докладът на Webroot е изготвен след анализ на 37 милиарда URL адреса, 842 милиона домейн имена и 4 милиарда IP адреса. Засечени са предимно фишинг атаки с цел кражба на потребителски данни, като се извършва подмяна на страниците на популярни услуги на Facebook, Microsoft, Apple, Google, PayPal и Dropbox.

Коментари по темата: „След края на поддръжката: Windows 7 под хакерски обстрел”

добавете коментар...

  1. ИМЕ

    Голям зор наблюдаваме при майкрософт …… искат всички да се “качат” на десятката …… дано technews своевременно ги таксуват за безценната помощ която оказват като ни “информират” 😉

  2. пешо

    Те в майкрософт и звено вирусология имат.

Коментар