Huawei строи завод за 5G оборудване във Франция

Huawei планира да разшири инвестициите си в Европа, отваряйки завод във Франция
(снимка: Huawei)

Huawei ще построи във Франция високо-автоматизиран завод за производство на телекомуникационно оборудване за 4G и 5G мрежи. Инвестициите в проекта ще възлизат на 200 милиона евро, съобщи Telecompaper.

Според плановете на китайската компания, предприятието ще произвежда годишно продукти на стойност 1 милиард евро, предназначени за европейски клиенти. В завода ще работят около 500 души.

В момента персоналът на Huawei във всички обекти в Европа надхвърля 12 хиляди души. Благодарение на присъствието на компанията на Стария континент, пряко и косвено са създадени около 170 хиляди работни места.

„Като един от най-напредналите индустриални центрове в света, Франция има развита производствена инфраструктура и високо-образована работна сила, а географското й местоположение е идеално за Huawei”, казват от компанията.

В близко бъдеще германският парламент трябва да гласува законопроект, който ще осигури на Huawei пълен достъп до 5G проектите в страната, ако компанията предостави гаранции за сигурност.

Някои европейски страни се опасяват от закона за специалните услуги в Китай, според който властите могат да принудят фирмите да събират информация за своите клиенти и да я предоставят на правителството в Пекин.

Коментар