Излиза нова версия на системата Android-x86

Интерфейсът на операционната система Android-x86 е адаптиран за РС и ноутбуци
(екранна снимка: Android-x86)

Разработчици ентусиасти  пуснаха първа кандидат-финална версия на операционната система Android-x86 9.0. Това се счита за стабилна версия на платформата за РС и лаптопи, след като от няколко месеца са достъпни тестови дистрибуции.

Android-x86 9.0-r1 стъпва на ядро Linux 4.19 LTS, поддържа OpenGL ES 3.x чрез драйверите Mesa, както и OpenGL ES 2 на SwiftShader за неподдържани GPU.

Новото издание идва с базова поддръжка на графичния интерфейс API Vulkan, макар и само за Intel и Radeon графика. В системата са реализирани сигурно зареждане на UEFI и нов интерактивен инсталатор с текстов интерфейс.

Android-x86 9.0-r1 поддържа мултитъч, аудио карти, Wi-Fi, Bluetooth, различни сензори, камери и Ethernet връзки през DHCP. Добавена е още поддръжка на мишки във VirtualBox, QEMU, VMware и Hyper-V.

Предвидена е и възможност за пускане на ARM приложения в среда x86, като за целта се използва специален слой. Флашки и карти памет могат да се монтират автоматично при свързване.

Android-x86 е проект на ентусиасти и очаквано изостава от официалните разработки на Android за смартфони. Много от новите функции трябва да се адаптират към традиционните РС платформи.

Актуалните версии на Android-x86 са достъпни за сваляне свободно от сайта на проекта във вид на ISO образи за пускане в Live-режим на x86 и x86_64 платформи. Налични са и rpm-пакети за инсталиране на Linux.

Коментари по темата: „Излиза нова версия на системата Android-x86”

добавете коментар...

  1. haha

    От 25 години все ги броят тези дни и все не свършват

  2. koko

    kakyv e smisyla?
    Za x86 si ima linux. Tova koeto trqbwa da se naprawi e da se podkara play store-a pod linux zaedno sys wsichki prilovenia.

    Togava na windows dnite shte sa prebroeni.

  3. Някой

    Още е много бъгав. Инсталирах го и не може да го прочете като първи избор за буутване. Довечера пак ще го разцъкам, но е голяма мъка да тръгне.

Коментар