Intel взе строги мерки заради коронавируса

Intel предприе крути мерки за пътуванията на свои служители и достъпа до съоръженията на компанията
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Големите корпорации последваха примера на правителствата и местните власти и започнаха да налагат сериозни ограничения за служителите, поради опасения относно разпространението на коронавируса.

Така например, Intel забрани на персонала си да пътува в редица страни, а също така изисква от завръщащите се от страните с огнища на заразата да преминат двуседмична карантина, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Документът се актуализира на базата на постъпващата нова информация за опасностите, свързани с разпространението на коронавируса в различни части на планетата. Наред с други неща, Intel дава препоръки за третиране на повърхностите, върху които биха могли да останат физиологични течности, съдържащи коронавирус.

От 25 февруари Intel забранява на служителите си да посещават континентален Китай, Хонконг, Макао, Южна Корея, Япония, Сингапур, Италия и Иран. На завръщащите се от тези страни е забранено да посещават офиси и съоръжения на Intel за 14 дни.

На служители с открити симптоми на респираторно заболяване, се нарежда незабавно да потърсят квалифицирана медицинска помощ. Посещаването на офиси на Intel е забранено дори за хора, които са били в контакт с установен носител на коронавирус в продължение на 30 минути на разстояние до два метра. Тези лица също трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици.

Изискванията се прилагат и към външни лица, които възнамеряват да посещават офиси и предприятия на Intel. Служителите по сигурността са упълномощени да провеждат анкета сред посетителите, за да идентифицират онези от тях, които наскоро са били в горепосочените страни. Без двуседмична карантина ще им бъде отказван достъп до помещенията на Intel.

Компанията все още не изисква носене на медицински маски от всички служители, докато подобна мярка доминира в разпоредбите на местните власти.

Intel има две големи предприятия в Китай – едното се занимава с тестване на процесори, а другото произвежда памети. И двата обекта се намират на значително разстояние от огнищата на коронавируса, но компанията не счита за излишни превантивни мерки като забрана на пътуването до Китай.

Коментар