Мини електромобил не изисква шофьорска книжка

Citroёn Ami е компактен, тих и екологичен, на цена от само 6000 евро
(снимка: Citroёn)

Френският производител Citroёn представи ултра компактен градски електромобил Ami, който може да се управлява без шофьорска книжка от лица на възраст поне 14 години.

Като всеки електромобил, Citroёn Ami не генерира вредни емисии, движи си тихо и гладко. Освен това мини-електромобилът се отличава с компактност и маневреност, подчертават от производителя.

Ami е дълъг 2,41 м, широк е 1,36 м (без огледалата), височината му е 1,52 м, а кръгът на завъртане – 7,2 м. Тази мини-кола тежи само 490 кг (заедно с батерията) и развива максимална скорост 45 км/ч.

В отопляемата кабина на електромобила има достатъчно място за двама души. Тъй като Ami е класифициран като „затворен скутер”, във Франция той може да се кара от 14-годишна възраст, а в други европейски страни – от 16 години, без да е необходима шофьорска книжка.

Citroёn Ami е двуместен електромобил за водачи от 14-годишна възраст
(снимка: Citroёn)

Батерията с мощност 5,5 кВтч може да бъде напълно заредена от контакта на стената за три часа. Това ще бъде достатъчно, за да изминете 70 км. А за един час можете да заредите колата с енергия за 45 км.

Ami струва 6000 евро, но са възможни както дългосрочна аренда, така и наем за минути. Поръчките на електромобила започват този месец във Франция, а по-късно достъп до колата ще получат хората в Испания, Италия, Белгия, Португалия и Германия. Доставките във Франция се очакват през юни.

Коментари по темата: „Мини електромобил не изисква шофьорска книжка”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Не знам за какви норми на безопасност се сертифицира това нещо, но определено ако някой по невнимание те блъсне леко, вероятността от сериозни последици е голяма.

    Точно това са огромните минуси на такива превозни средства като скутери, колелета, мотори на улицата – не поради твоя грешка в сравнително дребен инцидент (с ниска скорост) можеш да пострадаш много!

  2. к

    Ако не беше толкова грозно – бих си го купил, за града е супер, даже може да отидеш и до съседен град, да хапнеш в някоя кръчма, да се зареди и да се върнеш обратно.

Коментар