Как софтуерно приложение определи най-умния град в Европа за 2023 г.

Апликация, която обединява обществения и частния транспорт в едно приложение, определи победителя в класацията за топ смарт-град в Европа (снимка: CC0 Public Domain)

Превъзходна транспортна стратегия, мобилност като услуга, но най-вече софтуерно приложение за тях – това са нещата, които определиха кой е най-умният град в Европа за 2023 година. Става дума за Берлин.

Германската столица изпревари Лондон, Барселона, Рим и Мадрид в класацията за най-интелигентен град в Европа, формирана от Juniper Research и публикувана в доклада „Пазарът на интелигентни градове: растеж, тенденции и пазарни прогнози 2023-2028 г.“ Подредбата се прави въз основа на оценка на много различни аспекти на интелигентния град, обхващащи транспорт и инфраструктура, енергия и осветление, градско управление и технологии, градска свързаност.

Мобилност като услуга

Анализът идентифицира Берлин като най-умен град поради фокуса върху подобряването на транзитната инфраструктура. Ярък пример за това е приложението за мобилност като услуга Jelbi. То обединява обществения и частния транспорт в едно приложение.

Освен това се видя, че Берлин е предприел проактивни стъпки за споделена микромобилност и за генериране на възобновяема енергия, демонстрирайки комбиниран подход към развитието на интелигентен град.

„Европа, бидейки родното място на идеята за мобилност като услуга – MaaS, се радва на значително развитие и внедряване на концепцията през последните няколко години“, каза съавторът на изследването Ник Мейнард. „Като такъв, транспортът във водещите европейски интелигентни градове е централна част от стратегиите за развитие на интелигентни градове“.

Според него, кметовете, които се стремят да следват тенденцията, трябва да възприемат координиран подход за транспортната мрежа, възприемайки предимствата на MaaS с цел намаляване на задръстванията.

Намаляване на емисиите

Формирайки своята оценка за интелигентните градове, Juniper подчерта, че потенциалът за намаляване на емисиите е ключов фактор за внедряването на технологиите за интелигентни градове. В Европа екологичните нагласи са много високи, според анализа.

Емисиите на CO2, спестени от внедряването на технологии за интелигентни градове в Европа, се очаква да достигнат 247 Mt до 2028 г. в сравнение с 161 Mt през 2023 г. Това увеличение представлява ръст от 53%. Цифрата показва напредъка, който се очаква да постигнат интелигентните градове през следващите пет години, според доклада.

Има обаче и предизвикателства. Натискът върху разходите на градските власти е все по-силен, особено когато става дума за енергия. Затова те трябва да се съсредоточат върху стратегии, позволяващи както намаляване на разходите, така и внедряване на повече възобновяема енергия. Един пример за това е по-мащабното използване на AI в интелигентните мрежови системи.

Умните градове по света

Класацията на европейските смарт-градове е част от по-голяма класация на най-умните градове в цял свят. Петте водещи имена в списъка на Juniper са Шанхай, Ню Йорк, Торонто, Сеул и Шенжен.

Лидерът е Шанхай. Citizen Cloud – приложение тип „едно гише“ за повече от 1000 услуги за жителите на града – се разглежда като ключов двигател за лидерството на китайския технологичен център. То не само осигурява достъп до много услуги за жителите, но и позволява използването на иновативни технологии като т. нар. цифрови близнаци. Това, наред с мащабното разгръщане на 5G в града, прави Шанхай силен технологичен лидер.

Като цяло в доклада се отбелязва, че всички водещи градове в света са въвели услуги, които ефективно използват данни и свързаност, за да подобрят изживяването на гражданите.

Икономии от смарт технологиите

Глобалното проучване също така идентифицира потенциалните икономии на разходи, стимулиращи внедряването на интелигентни градове. Прогнозата е за 249 милиарда долара до 2028 г. в световен мащаб, спрямо 96 милиарда долара през 2023 г., което представлява ръст от 158%.

Спестяванията произтичат от паричното въздействие на намаленото потребление на енергия и емисиите от внедряването на интелигентна мрежа, интелигентно управление на трафика и интелигентно улично осветление.

Подобни спестявания се разглеждат като основен двигател на внедряването на интелигентни градове. Затова Juniper прогнозира, че те ще се равняват на почти три пъти повече от разходите за софтуер и хардуер за интелигентни градове до 2028 г.

Коментар