Изкуствен интелект улавя опасните файлове в Gmail

Прикачените злонамерени файлове са основна заплаха за Gmail потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуствен интелект на Google сканира всеки ден милиарди файлове, прикачени към съобщенията в Gmail, за да идентифицира злонамерени документи. В своята работа интелигентният скенер разчита на дълбоко машинно обучение.

AI софтуерът на Google е предназначен да гарантира безопасността на потребителите на Gmail чрез идентифициране на злонамерени документи. Твърди се, че тeзи документи представляват 58% от всички атаки, насочени към потребителите на популярната пощенска услуга.

Ефективното противодействие на злонамерените действия е възможно благодарение на технологията с изкуствения интелект. Всяка седмица скенерът обработва над 300 милиарда прикачени файлове, за да блокира вредоносно съдържание.

Статистиката сочи, че 63% от блокираните документи се различават от тези, които са били идентифицирани преди това. За да се справи с новопоявилите се заплахи, скенерът разчита на дълбоко машинно обучение.

От пускането на новия скенер в края на 2019 г., ежедневният обхват на Office документи, съдържащи злонамерени скриптове, се е увеличил с 10%. В допълнение към модула за обучение, скенерът съдържа специални анализатори за всеки тип файл. Те са отговорни за анализа на документа, идентифицирането на общи модели на атака, извличане на макроси и т.н.

Засега AI технологията се използва само за сканиране на Office документи, но Google продължава активно да я развива и вероятно ще я приложи и за други типове съдържание.

Коментар