Xerox с директна оферта към акционерите на HP Inc.

Xerox се обърна към акционерите на HP с предложение за директно изкупуване на акциите им
(снимка: Xerox)

След неуспешни опити да намерят общ език с ръководството на HP Inc., мениджърите на Xerox решиха да се обърнат директно към акционерите на компанията с предложение да изкупят акциите им при предварително обявени условия.

Паричният еквивалент на сделката се оценява на 34 милиарда долара, но част от сумата ще бъде изплатена от собствените акции на Xerox. Блумбърг припомня, че Xerox направи първата си непублична оферта за сливане през май миналата година, но HP изтъкна редица фактори, които биха възпрепятствали сделката.

Първо, HP Inc. нямаше особено успешен опит в усвояване на принтерния бизнес на Samsung. Второ, компанията е изправена пред ограничения да прави бизнес в Китай – един от най-големите пазари.

Накрая, HP има поверително споразумение с Canon, което може да попречи на сливането с Xerox. Същевременно, ниската офертна цена многократно бе посочвана публично като основна пречка за сделката.

Вчера Xerox се обърна към акционерите на HP Inc. с предложение за директно изкупуване на акции, което ще важи до 21 април с право на подновяване. Компанията е готова да предложи $18,4 плюс 0,149 от собствените акции за всяка акция на HP Inc.

Сделката ще изисква около 27 милиарда долара от страна на Xerox. Компанията разполага с около една десета от тази сума, но планира да събере още 24 милиарда долара чрез консорциум от инвестиционни банки.

Евентуална сделка с HP Inc. ще позволи на обединената компания да намали разходите с 2 милиарда долара и да увеличи приходите си с 1 милиард долара годишно.

Бордът на директорите на HP Inc. си дава десет работни дни, за да проучи предложението, след което ще изрази препоръките си пред акционерите. По-рано ръководството на компанията обяви, че възнамерява да изразходва 16 милиарда долара през следващите две години за обратно изкупуване на акции.

Офертата на Xerox обещава на акционерите на HP Inc. по-значителни ползи, като същевременно те ще запазят контрол върху част от активите на обединената компания.

Отчаяната борба на Xerox да се обедини с HP Inc. е продиктувана от липсата на перспективи за органичен растеж на бизнеса, на фона на отказа на много клиенти от хартиените документи, отбелязват наблюдателите на пазара.

Коментар