Машинно обучение подобрява Google Translate

Google Translate вече превежда от над 108 езика
(снимка: CC0 Public Domain)

Пет нови езика бяха добавени наскоро в Google Translate и така услугата за превод достигна общо 108 езика. Ходът на Google по добавяне на допълнителни езици към Translate е първият от 4 години насам.

Сред добавените езици са киняруанда, одия, татарски, туркменски и уйгурски, като Google казва, че съвкупното говорещо население за петте езика е около 75 милиона души по цял свят.

Част от проблема с поддържането на нови езици в миналото беше намирането на големи количества онлайн текстове, с които да се обучават моделите. Друг проблем е осигуряването на достатъчно хора, които могат да помогнат на Google да усъвършенства моделите на машинно обучение.

Но компанията твърди, че е отбелязала напредък през последните няколко години и на двата фронта. „Google Translate се учи от съществуващи преводи, които се намират в мрежата, и когато езиците нямат изобилие от уеб съдържание, за нашата система е трудно да ги подкрепи ефективно”, се казва в официално съобщение.

„Въпреки това, поради скорошния напредък в нашата технология за машинно обучение и активното участие на членовете на нашата общност в Google Translate, успяхме да добавим поддръжка за тези езици”, уточняват от компанията.

Актуализацията вече се разпространява до потребителите на Google Translate, като постепенно ще достигне пълната потребителска база на Android и iOS. Google Translate ще поддържа както превод на текст, така и превод на уебсайтове за петте нови езика и въвеждане чрез виртуална клавиатура за три от тях – киняруанда, татарски и уйгурски.

От особено геополитическо значение е подкрепата на Google за уйгурския език, на който говорят 12 милиона души, живеещи предимно в автономния регион Синдзян в северозападен Китай.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар