Блог на ЕС стимулира грижата за здравето

Кампания „Бъдете здрави, бъдете каквито сте!", подета от Европейската комисия, насърчава младите хора да са по-активни в опазването на здравето си.
Участниците могат да споделят своя опит и мнения по свързани със здравето въпроси на специален блог. Темите за обсъждане включват спорт в училищата, секс, образование относно храненето и местни здравни въпроси.
Блогър от Португалия, например, говори за стреса, свързан с намирането на постоянна работа, докато младеж от Обединеното кралство призовава за връщане на традиционните спортни занимания в училище.
Здравето рядко е сред основните приоритети на младите хора. Някои здравословни проблеми обаче, свързани със затлъстяване, тютюнопушене и консумация на алкохол и наркотици, често започват от ранна възраст.
Възприемането на добри навици отрано може да доведе до по-здравословен начин на живот по принцип и да предотврати развитието на хронични болести на по-късен етап от живота. Отчитайки този факт, Комисията ще даде началото на инициатива за младежко здраве.
Младите хора са поканени да участват също в конкурс за рисунка, плакат, фотография или видеоклип на различни теми – от затлъстяване до избягване на ненужните ежедневни рискове.
Най-добрите блогъри и победителите в конкурса ще бъдат поканени да представят идеите си на конференция на ЕС за младежта и здравето, която ще се проведе в Брюксел на 9-10 юли.
Според оценка на Европейският център за мониторинг на наркотиците, 4% от всички смъртни случаи сред младите хора в ЕС са причинени от свръхдоза. В някои страни този процент е приблизително 10%.
Други причини за лошо здраве са бедността, неравният достъп до здравно обслужване и условията, в които младите хора живеят, учат и работят. Вероятността за сериозна трудова злополука при по-младите работници е с 50% по-голяма отколкото при тези над 40-годишна възраст.

Коментар