Коронавирусът вече причинява дефицит на електроника

12,9-инчовите версии на iPad Pro с 512GB диск са дефицитни на пазара в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

От самото начало на избухването на епидемията от коронавирус в Китай анализаторите започнаха да предупреждават за последствията върху пазара на електроника. Изглежда страховете на експертите се сбъдват. Блумбърг съобщава за признаци на недостиг на някои устройства на Apple, Facebook и HP.

Анализът в големите градове на САЩ, Австралия и Европа показва ограничена наличност на някои видове таблети iPad Pro. Така например, в района на Лос Анджелис са изчерпани 12,9-инчовите версии на iPad Pro без мобилна поддръжка и с 512GB диск. Този и други модели не се предлагат и в много магазини в Ню Йорк. Няколко служители на Apple, пожелали анонимност, съобщават, че запасите на iPad Pro намаляват през последната седмица.

Според наблюдателите на пазара, Apple планира да пусне актуализиран модел iPad Pro с подобрена камера. Дебютът на новите устройства се очаква през първата половина на 2020 г., а текущият дефицит може да се дължи на подготовка за промени в асортимента. Но дори и причината да е тази, проблемите с COVID-19 могат да попречат на плановете на Apple.

Забавяне на доставките се забелязва също при слушалките AirPods Pro и персонализираните Mac компютри. Освен това някои модели смарт часовници Apple Watch Series 3 и Series 5 не са достъпни за онлайн поръчка, но наличността на тези популярни устройства беше ограничена и преди коронавируса.

Няма проблеми с наличието на най-новия iPhone и таблетите, с изключение на iPad Pro, на пазара в САЩ. В някои части на Европа и Австралия обаче смартфоните iPhone 11 понастоящем не са достъпни.

Проучването разкрива липса на устройства за виртуална реалност на контролираната от Facebook компания Oculus. Става въпрос за 128GB версия на Oculus Ques и модела Oculus Rift S.

Освен това уебсайтът на HP не продава някои настолни компютри от линиите Envy, Pavilion и Slim. Подобна е ситуацията и с някои модели преносими фото-принтери HP Sprocket.

Производителите на електроника изпитват проблеми вече няколко седмици. Заради епидемията, китайските предприятия за сглобяване на устройства отвориха по-късно от обичайното, след като приключи традиционната почивка за Лунната Нова година.

Много предприятия са изправени пред недостиг на работна ръка и намалена производителност, тъй като са принудени да поставят под карантина служители, които се връщат след почивните дни. Освен това в редица градове действат строги ограничения за движение, което затруднява логистиката.

Коментари по темата: „Коронавирусът вече причинява дефицит на електроника”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Купувайте братя, че след няколко седмици всичко от магазините ще е изчезнало 🙁 И най-вероятно следващите няколко седмици цените на електрониката ще се повиши с поне 50%. А цената на процесори и памети се очаква да се покачи поне 2-3 пъти 🙁

    Заради скапания корона вирус в Китай са спрели са строят нови жилища и вълна от няколко милиона китайци съвсем скоро ще се запъти към Европа. И понеже България е първа спирка, се очаква да изкупят всички жилища в района, което ще доведе покачване на цаните на жилищните площи от 100% до 500%.

    Затова ако разполагате с пари, сега е време да купувате. А ако нямате пари, банковите заеми никога не са били по-изгодни. Сега е моментът, след няколко седмици ще е твърде късно 🙁

Коментар