Dell намеква за допълнителни продажби на активи

В последните пет години Dell продаде активи на стойност 9 милиарда долара
(снимка: Dell)

Dell може да продаде още от своите активи, които, съдейки по финансовите резултати, не позволяват на компанията да увеличи приходите си, пише Computer Business Review, позовавайки се на източници от американския ИТ гигант.

От 2016 година досега Dell се освободи от активи на стойност 9 милиарда долара. Това включва и продажбата на RSA Security, дъщерно дружество за информационна сигурност, за 2 милиарда долара през февруари 2020 г.

„Ние все повече се фокусираме върху вътрешната сигурност: как да интегрираме сигурността в ядрото на продуктите? Мислехме, че ако RSA не стане наша основна платформа и стратегия за сигурност, тогава вероятно ще е по-добре да я предадем в ръцете на собственик, който би оптимизирал платформата”, коментира финансовият директор на Dell Томас Сюит.

Dell се завърна на борсата през 2018 г. – пет години, след като беше придобита от основателя и изпълнителен директор Майкъл Дел и инвестиционната компания Silverlake Partners. През това време Dell продаваше и отделяше активи, за да изплати дълга, възникнал от поглъщането на EMC.

Така например, Dell продаде подразделението Software Group, специализирано в анализи, управление на бази данни, защита на данните, контрол на достъпа и мониторинг на производителността. Software Group беше купена от частната инвестиционна компания Francisco Partners и хедж фонда Elliott Management, а стойността на транзакцията остава поверителна.

За да погълне EMC, Dell продаде и своето подразделение за ИТ услуги за 3 милиарда долара. Освен това компанията пусна на борсата филиала SecureWorks (който набра 112 милиона долара), продаде обезпечени облигации от инвестиционен клас за 20 милиарда долара и взе кредити в размер на 5 милиарда долара.

От няколко години на пазара за информационна сигурност се наблюдава тенденция на сливания и придобивания. Така например, през февруари 2020 г. компанията за ИТ сигурност Forescout Technologies беше продадена за 1,9 милиарда долара на Advent International и Crosspoint Capital Partners.

Според анализатора Дейв Веланте от Wikibon, серията от продажби на доставчици на технологии за информационна сигурност отразява тенденция, при която компаниите се стремят да намалят броя на решенията, които използват за защита на своята ИТ инфраструктура. Освен това разходите за информационна сигурност се забавят.

Коментар