Суперкомпютърът El Capitan ще счупи бариерата от 2 екзафлопа

Екзафлоповият El Capitan ще заработи в началото на 2023 година в LLNL, САЩ
(снимка: HPE)

Очакваният в близко бъдеще екзаскейл суперкомпютър El Capitan в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) ще бъде „въоръжен” със следващо поколение EPYC процесори, Radeon Instinct GPU и ROCm софтуер за хетерогенни изчислителни среди с отворен код, съобщиха в съвместно изявление AMD, LLNL и HPE (собственик на Cray).

Системата El Capitan се очаква да заработи в началото на 2023 г. и към този момент ще бъде най-бързият в света суперкомпютър – с производителност от над 2 екзафлопа (1 екзафлоп е 10 на 18 степен операции с плаваща запетая в секунда). Суперкомпютърът отговаря на изискванията на Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ (NNSA) за безопасност, защита и надеждност на ядрените запаси в страната.

El Capitan ще бъде втората изцяло AMD CPU и GPU система от EXA-категория в САЩ и ще е по-мощна от 200-те най-бързи компютри взети заедно, съобщиха от разработчика на процесори и графични решения.

Базираните на AMD модули ще бъдат оптимизирани за ускоряване на работата с приложения за изкуствен интелект (AI) и машинно самообучение (ML), за проучвания и анализи, свързани с целите на Националната администрация за ядрена сигурност.

El Capitan включва AMD EPYC процесори от следващо поколение с кодово име Genoa, базирани на „Zen 4” ядра. Тези чипове ще поддържат памет от следващо поколение и I/O подсистеми за AI и HPC работни товари.

В суперкомпютъра са интегрирани и Radeon Instinct GPU от следващо поколение, базирани на нова архитектура за оптимизирани изчисления на задачи, свързани с HPC среди и изкуствен интелект. Тези GPU ще използват памет с висока пропускателна способност (НВМ) за оптимална производителност при работа с приложения с машинно самообучение.

3-то поколение AMD Infinity архитектура ще осигурява връзка с висока пропускателна способност и ниска латентност между четирите Radeon Instinct GPU и един AMD EPYC CPU, изграждащи всеки модул на El Capitan. Освен това Infinity включва обединена памет за CPU и GPU, която улеснява достъпа на програмистите до ускорените изчисления.

Разширена версия на софтуера с отворен код AMD ROCm за хетерогенни среди ще отключи възможностите за максимална производителност на изчислителната система, която предстои два бъде внедрена в Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ.

Коментари по темата: „Суперкомпютърът El Capitan ще счупи бариерата от 2 екзафлопа”

добавете коментар...

  1. martin raychev

    Linus ще ни каже

  2. :D

    Но може ли да подкара Crysis?

Коментар