Мрежата за извънземни SETI@home мина в хибернация

Търсенето на извънземни е едно от най-сериозните предизвикателства за учените
(снимка: CC0 Public Domain)

След почти 21 години работа, проектът SETI@home прекратява основното си занимание – търсенето на извънземни с помощна на доброволци, които отдават част от ресурса на своите компютърни системи за целите на изследванията.

SETI@home стартира през май 1999 г. като уникален за времето си проект, в рамките на който желаещите можеха да предоставят изчислителната мощ на своите компютри на специален софтуер за анализ на данни и така да участват в търсенето на следи от извънземни цивилизации.

По-конкретно, доброволческите компютри анализираха данни от радиотелескопа Arecibo, който доскоро беше най-големият по рода си, както и от радиотелескопа Green Bank.

С изявление на официалния сайт ръководителите на проекти обявиха, че на 31 март ще спрат да изпращат данни на потребителите, участващи в SETI@home. Самият проект не се затваря, но основната му част – доброволческата, спира да функционира.

Причината е проста – това вече не е необходимо. Благодарение на повече от 100 000 участници, са анализирани почти всички данни, необходими за работата на учените. И сега те ще се съсредоточат върху по-подробната и съществена обработка на тези данни.

Авторите на проекта изразяват надежда, че мрежата от потребители на SETI@home в крайна сметка ще бъде включена в други подобни инициативи. Хората, които искат да помогнат за развитието на астрономията чрез разпределена изчислителна система, ще могат да направят това в бъдеще.

Коментар