Манията за койни проваля търсенето на извънземни

Изследователи се надяват да осъществят контакт с извънземните, преди крипто-миньорите да са им отнели напълно тази възможност

Недостигът на графични карти, породен от „копаенето“ на криптовалути, не само вреди на геймърите, но и възпрепятства усилията на човечеството да намери доказателства за извънземна цивилизация, съобщава Gizmodo. Изследователите от SETI коментират, че се опитват да засилят търсенето на признаци за съществуване на извънземна цивилизация, но крипто-„миньорите“ изземат ключовия компонент, необходим на изследователите – изчислителните ресурси.

“Бихме искали да ползваме най-новите модели графични процесори, но не можем да ги закупим, – споделя пред BBC Дан Вертимер, главен учен в Изследователския център SETI в Бъркли. – Това е съвсем нов проблем, с който се сблъскваме при поръчките през последните няколко месеца. Той поставя ограничения в търсенето ни на извънземен разум”.

Недостигът на графични процесори се дължи на манията по криптовалутите, тъй като копаенето на „койни“ изисква огромно количество компютърна мощ.

Претърсването на Вселената за признаци на извънземен живот, особено когато нямаме идея как нашите космически съседи биха искали да комуникиране, също изисква огромна компютърна мощ. “Ние в SETI искаме да преглеждаме възможно най-много честотни канали, защото не знаем на каква честота биха излъчвали извънземните, и искаме да търсим сред множество различни типове сигнали – AM или FM”, допълва Вертимер.

Организацията се опитва да разшири работата си в обсерваториите си в Западна Вирджиния и Австралия, но някои от телескопите на SETI се нуждаят от около 100 графични процесора, за да обработят честотите от Космоса. В същото време става все по-трудно да се закупят толкова много GPU-та.

Проектът HERA в областта на радиотелескопията също усеща ефекта от недостига на графични процесори. Арон Парсънс, професор в Университета на Калифорния в Бъркли, който ръководи проекта, съобщава пред BBC, че наскоро HERA е получил грант от Националната научна фондация за разширение на изследванията относно това как са се формирали галактиките и звездите.

Но за да се свържат всички данни от множеството телескопи на HERA са необходими много графични процесори. Преди 3 месеца комплект графични процесори би струвал 500 долара, а сега цената е 1000 долара. Като цяло покупката за проекта ще струва около 32 000 долара повече, отколкото е залегнало в бюджета. Специален бюджет за непредвидени обстоятелства помага в случая, но ако доставките станат още по-дефицитни, проектът може и да не продължи, смята Парсънс.

Геймърите също изпитват сериозни затруднения да си доставят графични процесори, необходими за изграждането на гейминг-платформи. Nvidia наскоро ограничи онлайн продажбите на своите графични карти в отговор на нарасналото търсене.

Да се надяваме, че ще осъществим контакта с извънземните, преди крипто-“миньорите” да са разрушили всичко, се молят изследователите.

Коментари по темата: „Манията за койни проваля търсенето на извънземни”

добавете коментар...

 1. Tanton

  Хаха! 🙂

 2. Бат Кольо

  Как тази изчислителна мощ ще помогне на SETI? Много интересно какви изчисления, за наместване на сателита или декодиране на звуци/сигнали от космоса ли? Някой да разясни, ако може автора все пак да опровергае, че не са фейкнюз!

 3. Anonymous

  искаме да търсим сред множество различни типове сигнали – AM или FM”

  ЕТ на FM ??

 4. Anonymous

  койни или ЕТ ??

  Майната им на ЕТ
  хазарта е истината

 5. Anonymous

  Да с къси панталони е .

 6. Saevar

  @Иван
  то и ти както си го написал не е правелно, “coin” се пише…

 7. Иван

  Koin не се пише с Й

 8. Ivan

  Що за ПЪЛНИ глупости и липса на всякаква логика за произвоидителите на рафични процесори това си истинско пиршество и трябва да води до още по-големи печалби от продажби заради голямото търсене ще увеличат производството и за тези които много бързат да им турят по-височки цени за доставки. 🙂

 9. Saevar

  тоя извънземния от снимката тук на почивка ли е.. изглежда с къси панталони…?

Коментар