Пращаме послания към извънземни чрез METI

Всеки жител на Земята ще може да изпрати послание на предполагаеми извънземни около звездата Gliese 526

Всеки жител на Земята ще може да изпрати послание към предполагаеми извънземни около звездата Gliese 526 с надеждата да получи отговор след 35 години

На 17 юни стартира нов проект за търсене на извънземни, известен като METI  (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence). Чрез програма, наречена Lone Signal, всеки потребител на интернет ще може да изпрати своето послание в космоса.

METI ще изпраща непрекъснати радиосигнали в посока към звездата Gliese 526. Около нея все още не е открита планета, но астрономите смятат, че тази звезда може да бъде люлка на живот.

Gliese 526 се намира на разстояние 17,6 светлинни години от Земята. Това означава, че ако около нея има живот, отговорът на земните послания може да пристигне след около 35 години.

Към предполагаемите извънземни ще бъдат изпращани два сигнала. Единият ще съдържа базова информация за Земята – разположение в пространството, основни физически характеристики и др. Вторият сигнал ще съдържа съобщения от хората, които искат да кажат или пък да покажат нещо на извънземните си “събратя”.

Всеки желаещ може да изпрати съобщение или снимка, като за целта трябва да се регистрира на сайта на проекта. Послания и снимки ще се приемат от понеделник, 17 юни. Предвидена е също възможност за изпращане на съобщения от Twitter.

Безплатно всеки може да изпрати едно съобщение или една снимка. По-подробни послания се заплащат при базова цена 1 долар за 4 съобщения.

Предаването на сигналите ще се извършва чрез наземната станция за космически комуникации в Джеймсбърг, Калифорния. Станцията вече е наета за 30 години – толкова време ще продължи проектът Lone Signal.

Коментари по темата: „Пращаме послания към извънземни чрез METI”

добавете коментар...

  1. Давид

    Какво става извънземни :D:D

Коментар