AMD се настанява в най-мощните суперкомпютри

Процесорът EPYC става част от най-производителните суперкомпютри в света
(снимка: AMD)

Производителят на чипове AMD превзема пазара на суперкомпютри, благодарение на сериозния технологичен напредък, който бележи в последните години. Решения на компанията са в основата на новите екзафлопови машини.

Учени и изследователи се обръщат все повече към процесорите AMD EPYC за своите проекти, свързани с анализа на екстремни метеорологични явления, нуждите на отбраната и други области.

През последните месеци AMD се включи в изграждането на няколко изключителни със своята производителност суперкомпютри, базирани на EPYC:

El Capitan – обявеният съвсем наскоро най-мощен суперкомпютър в света ще поддържа дейността на Администрацията за национална ядрена сигурност на САЩ и се очаква да счупи бариерата от 2 екзафлопа.

(ECMWF) Atos – суперкомпютърът, предназначен да предсказва и по този начин да смекчава въздействието на екстремни метеорологични събития.

ARCHER2 – Cray Shasta суперкомпютър за организацията „Research and Innovation” на Великобритания. Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в тази страна.

Vulcan – Cray Shasta суперкомпютър за Агенцията за атомни оръжия на Великобритания.

Hawk – суперкомпютърът за университета в Щутгарт, най-голямата инсталация на второ поколение EPYC процесори в Германия и една от най-големите в ЕМЕА.

Освен това AMD и HPE/Cray изграждат още един екзафлопов суперкомпютър. През следващата година се очаква системата Frontier.

Коментари по темата: „AMD се настанява в най-мощните суперкомпютри”

добавете коментар...

  1. Иван

    Епичен Котлон – боклук!

Коментар