eSIM картите ще посрещнат бума на IoT приложенията

Броят на eSIM картите ще започне да расте бързо още тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Прогнозите за огромния скок в броя на свързаните потребителски и IoT устройства ни засипват, но как тези устройства ще бъдат свързани към глобалната мрежа е тема, която често остава недогледана. Най-вероятно това ще стане чрез eSIM карти. Може да се очаква, че през 2024 година техният брой ще достигне 7 милиарда, прогнозира мрежовият оператор Truphone.

Свикнали сме нашите мобилни апарати да правят връзка с клетъчните мрежи посредством SIM карти. От време на време те стават малко по-малки, но така или иначе се използват – по около 6 милиарда нови карти годишно.

Сега обаче изглежда, че е достигнат таванът на тази система. Вечно вярната ни SIM карта е на ръба на лимита си откъм способност да се мащабира, за да отговори на ненаситния апетит за данни и свързаност.

Крепостни стени в 21 век

Тъй като SIM картите все пак са физически карти, те трябва да се произвеждат, съхраняват, доставят и обработват, което създава едно не особено приятно преживяване за потребителите. Въпреки това много играчи в мобилната индустрия защитават съществуващия модел. Те се стремят да „вържат” клиентите си с дългогодишни абонаменти, фиксирани цени, кодирани телефони и др.

Във време, когато отвореността и оперативната съвместимост са от решаващо значение за увеличаване на приходите, особено за „интернет на нещата” (IoT), е жалко, че ключови играчи от индустрията прибягват до подобни похвати. Мерките им изглеждат като изграждане на високи крепостни стени във време, когато оградите се събарят.

В този контекст eSIM представлява заплаха. Тя дава възможност за гъвкавост, избор, простота и откритост. Но eSIM поставя класическата дилема на затворника: ако участниците в индустрията решат да ограничат положителните ефекти от иновацията, всички те ще страдат заедно.

Търсенето на по-бързи, по-интелигентни свързани устройства продължава да се ускорява и клиентите искат най-добрите възможности за свързване, които да бъдат достъпни по прост и сигурен начин. За да се постигне това, моделът на SIM картата, която е „заключена” към един мрежов оператор през целия си живот, вече не може да бъде приложима.

Безпрецедентната свобода на еSIM

Тъй като eSIM бива възприемана в цялата „верига за доставки” в сферата на мобилната свързаност, тя ще предостави безпрецедентна свобода и гъвкавост на клиентите. Резултат от това е, че до 2024 г. по света ще има 7 милиарда eSIM, активирани в потребителски и IoT устройства, прогнозира Truphone.

В началото на 2020 г. тази прогноза може да изглежда лудост. Но има основания да се вярва, че постижението ще се случи. Налице са няколко фактора, които говорят, че прогнозата е реалистична, казва Майкъл Моуърфийлд, директор продукти в Truphone, в публикация на Mobile World Live. Пътят към седем милиарда активни eSIM до 2024 г. е обусловен от следните промени:

SIM слотът ще изчезне. Вътре в устройствата пространството е ценно и е необходимо за вграждане на нови функции и по-добри батерии. Това ще наложи устройствата с eSIM.

Всичко става дигитално. Видяхме как DVD-та отстъпват на Netflix, CD-та на Spotify, парите в брой на безконтактни карти и часовници. По подобен начин потребителите ще работят с доставчици на мрежови услуги предимно чрез цифрови канали, използвайки възможността eSIM да се активира незабавно. 30-те хиляди тона пластмаса, използвана всяка година за направата SIM карти, ще бъдат спестени.

Веригата за доставки на IoT е глобална. Не е рентабилно или практично да се избират SIM карти за устройства, когато няма информация къде ще се използват или ще се озоват. Предвид очакваните 4 милиарда клетъчни IoT връзки към 2024 г., интегрираните eSIM ще позволят решението коя услуга за свързване да се използва да бъде бъде отложено за тогава, когато устройството действително влезе в употреба.

Сигурността на данните не търпи компромиси. Наличието на доверен механизъм за сигурно изпращане и получаване на данни за повече и повече свързани устройства е от изключително значение. Това дори ще стане регулаторно изискване в много области. Предвидените за 2025 г. 25 милиарда IoT връзки ще се нуждаят от сигурност и много от тях ще могат да използват мерките за сигурност, предварително интегрирани в eSIM, за да гарантират, че данните са защитени, като в същото време сведат до минимум всякакви допълнителни разходи за IoT устройства.

Най-добрата възможна свързаност. Въпреки че само 20 на сто от цената на IoT устройството може директно да се асоциира със свързаността, 80 на сто от проблемите, които изпитват IoT устройствата, касаят именно мрежовата свързаност. eSIM осигурява допълнителна гъвкавост за проучване на възможно най-много различни възможности за свързване.

Навлизането на 5G. Мрежите от пето поколение са на път да заемат 15 на сто от глобалните мобилни връзки до 2025 г., прогнозира GSMA Intelligence. Много от 5G-съвместимите устройства ще изискват нови SIM карти. Предвид промяната, много от случаите на преход към 5G ще се съчетаят със скока към eSIM с вградена 5G поддръжка.

Всички тези фактори, взети заедно, означават, че можем да очакваме броят на eSIM да започне да расте още от тази година.

Коментар