Payhawk привлeчe инвестиция от 6 милиона лева

Payhawk е на път да промени изцяло пазара за разходния мениджмънт
(снимка: Payhawk)

Инвестиция от 6 милиона лева във втори сийд рунд привлече финтех компанията Payhawk. Тя ще използва средствата, за да засили присъствието си на немския пазар, след като наскоро откри офис в Берлин.

Payhawk е платформа, която позволява на финансовите директори и бизнес управленците да контролират целия разходен процес от едно място: от заявяване на средства през захранване на корпоративните карти, плащане и събиране на платежни документи до осчетоводяване в счетоводен софтуер и генериране на отчети в реално време.

Платформата не само запълва празнината между корпоративните карти и управлението на разходите, но и предоставя продукт, работещ с традиционните банки.

„В много компании управлението на разходите е все още твърде бюрократично, непрозрачно и изпълнено с канцеларска работа”, каза Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk. „Много служители са принудени да харчат лични средства, ръчно да следят разходи с вече остарели технологии, да попълват тромави разходни отчети и да чакат с месеци възстановяването на средства”.

Payhawk адресира точно тези предизвикателства и помага на бизнеса в трансформацията си към дигиталната ера – без хартия и без нуждата от смяна на банката, поясни Борисов.

Към момента Payhawk обслужва клиенти в 14 европейски държави. Стартирала в София, България, компанията изгражда търговски офис в Берлин, от където да засили присъствието си на немския пазар.

Payhawk помага на бизнеса в трансформацията към дигиталната ера, казва Христо Борисов
(снимка: Payhawk)

Финансовата инфраструктура в Германия е особено благодатна и позволява на Payhawk, посредством Европейската директива PSD2, да се интегрира с над 3000 местни банки. Допълнително, местни регулации позволяват на бизнеса да съхранява платежни документи в дигитални архиви по законосъобразен начин.

„Необанките проправиха пътя към нов вид потребителско изживяване в света на плащанията”, коментира Роланд Мангер, съосновател и партньор в Earlybird. „Изкуственият интелект и машинното обучение вече превъзхождат ръчната обработка на платежни документи, а клауд-базирани приложения за разходи съществуват вече цяло десетилетие”.

По неговите думи, Payhawk комбинира най-доброто от съществуващите досега технологии, като ги интегрира в платформа от ново поколение, без да задължава бизнеса да сменя банката си.

Payhawk е създадена през 2018 година и в момента има офиси в Берлин, Лондон и София, като обслужва над 1000 потребители в 14 държави. Компанията е на път да промени изцяло пазара за разходния мениджмънт, като съчетава финансови и софтуерни продукти в една уникална платформа.

Коментар