Microsoft ще обучава безплатно по изкуствен интелект

Надграждане на уменията е от ключово значение в света на технологиите
(снимка: Microsoft)

Изграждането на стратегия за работа с изкуствен интелект (AI) изисква повече от бизнес и технологични умения. Необходими са лидерски и организационни способности. Затова Microsoft създаде AI Business School – онлайн платформа с майсторски клас, предназначена да даде полезни знания на бизнес лидерите.

Курсът на AI Business School е наличен онлайн и безплатно при поискване. Потребителите могат да използват съдържанието със собствено темпо и на базата на ключовите области, върху които се фокусират.

Поредицата на майсторския клас е разработена в партньорство с Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD) – едно от водещите и най-големи бизнес училища в света. Тя се състои от видео и текстови материали.

Видео съдържанието включва лекции, Q&A сесии и разговори за основите на AI технологията. Документите включват успешни примери от практиката, наръчници и бели книги, създадени в подходяща форма за споделяне с екипи онлайн или офлайн, така че всеки да може да се възползва от програмата.

Потребителите имат достъп и до инструмента AI Maturity Model Assessment, с който могат да оценят доколко е подготвена организацията им да се възползва от изкуствения интелект.

Програмата ще бъде обновявана редовно с ново, приложимо съдържание. Тя съдържа уроци, идеи и препоръки от доказани експерти в сферата. Сред тях са главният финансов директор на Microsoft Ейми Хууд, изпълнителният вицепрезидент „Изкуствен интелект и проучвания” в Microsoft Хари Шум и проф. Питър Земски – заместник-декан и преподавател по иновации и стратегии в Eli Lilly към INSEAD.

Инициативата AI Business School на Microsoft е мотивирана от нуждата от обучения сред бизнес лидерите за това как да създават AI стратегии и да имат отговорен подход към изкуствения интелект.

В проучване на Microsoft сред 800 бизнес лидери в САЩ и Европа, 76% от лидерите на компании с висок растеж споделят, че биха искали да подобрят ръководните си умения, тъй като изкуственият интелект все повече се прилага в бизнеса им. 93,5% от тези компании възнамеряват, в рамките на 1 до 3 години, да инвестират в изкуствен интелект, взимащ решения.

„Майсторският онлайн клас на Microsoft е свързан с важността от надграждане на уменията (upskilling). В свят, трансформиран от технологиите, да притежаваш правилните умения е по-важно от всякога”, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country.

По неговите думи, все повече работодатели изискват от кандидатите да притежават както традиционни и дигитални умения, така и меки умения (soft skills). „Средностатистическият човек се очаква да има 5 професии през живота си, което означава, че ученето трябва да бъде постоянен стремеж”, подчерта Димчев.

За мениджърите това означава да усъвършенстват способностите си да управляват и насърчават екипите да са готови за работа с AI. Ръководителите, които показват интерес в тази насока и развиват техническите умения на служителите, имат предимство по отношение на задържането на кадрите на работното място. Те могат да развиват личности, както и да изграждат висококвалифицирани екипи.

Коментар