Доставките на лаптопи се свили с 40% през февруари

През първото тримесечие на 2020 г. на пазара ще постъпят 27,5 милиона лаптопа
(снимка: CC0 Public Domain)

Петте най-големи производители на лаптопи в света са регистрирали спад между 38 и 40% в доставките през февруари 2020 г., в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи тайванската изследователска компания Digitimes Research.

Според анализаторите, спадът се дължи на пандемията от коронавирус, която подкопа производството в Китай, където се сглобяват около 90% от лаптопите, предлагани на световния пазар.

През февруари 2020 г. само Dell и Lenovo са доставили повече от 1 милион лаптопа, защото техните производствени партньори продължиха да работят по празниците – Лунната Нова година в Китай.

Dell запазва позицията на най-голям производител на лаптопи в света, която компанията си извоюва през януари 2020 г. В същото време февруарските доставки на американския производител са намалели повече отколкото на Lenovo и Asus.

Lenovo показа резултати над средните за пазара, поради факта, че собствените производствени мощности на компанията, разположени в китайската провинция Хефей, възобновиха дейността си до сравнително високо ниво – 60% от пълния капацитет.

Доставките на HP Inc. през февруари са намалели с над 50%, поради факта, че компанията не е организирала производство по време на празниците и наличието на основни производствени мощности в Чунцин, Китай, където правилата за връщане на предприятията към работа са по-строги, в сравнение с други региони на страната.

Що се отнася до т.нар. контрактни производители на лаптопи, водещите три компании през февруари намалиха доставките сумарно с 42%, в сравнение с предходния месец. Quanta преживя най-лошия спад сред конкурентите си, тъй като възобновява производството си по-бавно.

Въпреки факта, че през март 2020 г. възможностите на ODM компаниите вероятно ще бъдат бързо възстановени, ограниченото предлагане на компоненти, поради липса на работна ръка при производителите, ще се превърне в проблем за доставчиците на лаптопи, смятат анализаторите.

Очаква се през първото тримесечие на 2020 г. на пазара да постъпят 27,5 милиона лаптопа. Това е с 35% по-малко, в сравнение с предходното тримесечие, и с 26% спад на годишна база. Ако пандемията не стихне и  продължи да влияе върху работата на китайските предприятия за лаптопи, това може да доведе до още по-значително намаляване на доставките.

Коментар