HP в нова акция срещу фалшивите консумативи

НР е проверила около 900 сигнала за съмнителни продукти в Европа, Африка и Близкия изток (ЕМЕА) от края на 2006 г. досега. Проверките са довели до почти 470 разследвания, около 250 обиска и конфискуване на около 3,5 милиона нелегално произведени продукти, съобщиха от компанията по повод започналата обиколка в ЕМЕА на неин екперт в борбата с фалшиви консумативи.
В периода 2005 г. – 2008 г. HP е провела 4620 разследвания в 55 страни по целия свят, които са довели до 3528 обиска. Общата стойност на конфискуваните фалшификати надхвърля 795 милиона долара. Разследвания са проведени на всички континенти, с изключение на Антарктида.
Тина Роуз, директор на отдела за борба с фалшификатите за ЕМЕА, ще посети няколко държави от региона, за да разясни действията, които компанията предприема срещу нелегалното производство на тонери и касети, пред медии, държавни институции и неправителствени организации.
Въпреки че борбата с производителите на фалшиви консумативи за лазерните и мастиленоструйни принтери на НР е глобален проблем, Източна Европа, Близкият изток и Африка са един от най-активните региони по дейност на фалшификаторите.
НР постоянно усъвършенства методите си за борба с фалшивите консумативи. Компанията е създала специални знаци, чрез които да помогне на потребителите да разпознаят истинските продукти.
Всеки оригинален консуматив носи специален защитен етикет на HP. Той е създаден така, че да променя цвета си от светло син към тъмно син и обратно при промяна на ъгъла на гледане.
Опаковките на НР също могат да служат като белег за оригинален продукт. За разлика от фалшивите, те са с изключително високо качество, като компанията никога не позволява продажбата на продукти с повредени опаковки или с лошо качество на печата върху тях.
Производствените кодове са друг белег, по които може да се различи оригиналната касета на НР. Те са поставени и на касетата, и на опаковката, като първите пет цифри винаги съвпадат.
Като използват копие на опаковката на НР или оригинална опаковка втора ръка, фалшификаторите и нелегалните търговци често заблуждават клиентите, че купуват оригинален продукт. Когато купуват фалшиви консумативи, потребителите поемат редица рискове – от лошо качество на печат до сериозни повреди на устройството”, коментира Тина Роуз.
За да бъдат открити и унищожени фалшивите консумативи, НР работи съвместно с държавните изпълнителните органи от целия регион. През 2008 г. например три проверки в Русия и по една в Хърватска, Полша и Украйна доведоха до конфискуването на 6,600 фалшиви консумативи и 31,600 компонента за нелегална употреба.
Освен конфискуването на нелегалните продукти, органите на реда затвориха помещенията, които са използвани за производство и дистрибуция на фалшификатите.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, международната търговия с фалшификати за една година достига 200 милиарда долара. Световната организация на митниците и Международната търговска камара смятат, че фалшифицирането източва повече от 500 милиарда евро от глобалната икономика на годишна база.
Тази цифра се равнява на между 5-8% от търговията с маркови стоки по целия свят, включително търговия с фалшиви консумативи. Изчислено е, че около 200 000 човека само в Европа са загубили своята работа вследствие на нелегалната дейност на фалшификаторите.

Коментар