При добра сигурност, много фирми няма да се върнат в офисите

Когато кризата отмине, много фирми изобщо няма да се завърнат по офисите си – те ще са вкусили от удобството на дистанционната работа, сподели Иван Дудин, регионален директор продажби в Acronis
(снимка: Acronis)

Вирусът, който поваля стотици хора всеки ден, поваля и кибер- пространството. Сега то е „рай” за измамниците и те генерират безчет атаки под формата на фишинг съобщения и зловреден код. Защитата на дигиталните ни системи е по-важна от всякога. Организациите, където сигурността е на добро ниво, навярно ще открият нови възможности за себе си след кризата. Много от тях изобщо няма да се завърнат в офисите си, прогнозира Иван Дудин – регионален директор продажби на компанията за киберзащита Acronis.

Това, което се случва в момента във виртуалното пространство, е най-голямото изпитание за сигурността на дигиталните ни ресурси, категоричен е Иван Дудин. Електронните пощи биват засипани от фишинг съобщения, възползващи се от новата страшна думичка. Същевременно много от хората са в паника – притеснени, изнервени, съответно невнимателни… Много от тях поглъщат жадно всяка нова дума относно пандемията. Склонни са да побързат да видят всяко ново съобщение, всеки линк към важна новина по темата. Но тази новина може и да е атака към компютъра им.

Кибервирус от коронавирус

Непредпазливостта повече от всякога е проблем. Огромен брой фирми преустановиха oфисната си дейност и задължиха служителите си да работят от вкъщи, но разбирането, че работата през VPN гарантира защита, е подвеждащо. Хората приемат VPN-а като гаранция за безопасност. Това е абсолютно илюзорно усещане, предупреждава регионалният директор продажби на Acronis.

Нещо повече – ако компютърът дори само на един служител бъде заразен поради невнимание и припряно кликане на „спешно” писмо в личната е-поща, проблемът е не само за неговия компютър и неговите данни – отворена е вратата към корпоративната мрежа, съответно към фирмените данни, както и към компютрите на всички останали служители, свързани с нея.

И точно сега това касае много повече данни от обичайното. Огромен обем данни циркулира в интернет, предупреждава Дудин. Налице е усилен обмен на служебна информация. Оферти, проекти, статистики се пращат през уеб-базирани пощи, популярни сайтове за споделяне и трансфер на големи файлове.

Допълнителен риск произтича от факта, че зловредни сайтове, които в рамките на офис-мрежата биха били „забранени” от системните администратори, сега са спокойно достъпни – от домашните компютри. Всичко това изисква да сме особено внимателни и подозрителни, съветва мениджърът.

Здравните организации под прицел

Особен интерес в подобни смутни времена представляват здравните организации. Възникналата суматоха ги прави силно уязвими към кибератаки.

Като цяло през последните години здравните организации са обект на повишен интерес от киберпрестъпници. Ако някой сектор от обществения живот търпи траен ръст на виртуалните заплахи, това са именно болниците, клиниките. Пациентските регистри (досиета, здравни записи) са интересни за много заинтересовани страни и по много начини – като се започне от застрахователни агенти и се стигне до „професионални” изнудвачи. От друга страна, разнородната техника там отваря много вратички.

„Може би няма да повярвате, но ако един запис на банковата информация на дадено лице се продава на черния пазар за около 50 долара, то едно здравно досие се търгува на няколкократно по-висока цена, над 200 долара”, казва Дудин.

Точно сега, когато в болниците има напрежение, когато цялото внимание и всички ресурси са фокусирани в „първата линия” спасителни дейности и спешната помощ, всякаква работа по компютърните мрежи разбираемо остава на изчакване. На заден план е и мисълта за виртуалната защита. Това, в съчетание с вече споменатия нездрав интерес, е отлична възможност за злонамерени субекти.

Перспектива: нови модели на работа

На фона на мрачната картина има и добра новина. Когато кризата отмине, когато и да е това, много фирми изобщо няма да се завърнат по офисите си, прогнозира Дудин. Организациите ще са вкусили от удобството на дистанционната работа. Някои ще са открили как телеконференциите им пестят време, което иначе биха прекарали в пътувания. И, особено ако са успели да опазят сигурността си в тези времена на дигитални атаки, ще предпочетат да продължат да работят дистанционно, гъвкаво, ефективно.

Някои може би ще закрият физическите си обекти – например ресторанти, заведения – и ще започнат алтернативен бизнес, например доставки по адреси. Мнозина мениджъри ще открият удобството на нормативно признатите електронни документи като официален метод за комуникация с държавните агенции. Дори много индивидуални потребители ще открият удобството на електронното плащане на битовите сметки.

В търсене на баланс

Разбираемо, подобно преформулиране на моделите на работа ще доведе и до нови тенденции в киберзаплахите и опазването на данните. Очакванията на Иван Дудин за бизнеса на самата фирма Acronis са за спад в краткосрочен план, тъй като в момента основните потребители на решенията на фирмата са малките и средните организации – тези, които ще пострадат най-силно от кризата, но в дългосрочен план той прогнозира двуцифрен растеж на годишна база.

По думите на Дудин, важното, към което организациите, търсещи киберзащита, ще се насочат, е правилният баланс в защитата на данните и процесите: да са съхранени безопасно, но да не са „заключени” и труднодостъпни; да са на разположение за всички служители и да има достатъчно копия, но да е гарантирано, че никое от тях не е хакнато и подправено; да имат достъп всички, които трябва да работят, но да се попречи попадането в чужди ръце.

Този баланс в Acronis определят с формулата „безопасност + достъпност + поверителност + автентичност + сигурност”, или т.нар. наречените пет вектора на киберзащита.

Предвид икономическата ситуация, която предстои, навярно много потребители ще се възползват от гъвкавостта на облачните решения за сигурност – „сигурност като услуга”, предвижда още Дудин. Тя дава гъвкавост на фирмите – критична във време, в което може да се наложи преустановяване на работа, преразпределяне на отговорности между работниците и др.

Освен всичко друго, използването на сигурността като услуга означава киберзащитата да се превърне от капиталов разход в оперативен разход, което не е без значение във времената на икономическа несигурност.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „При добра сигурност, много фирми няма да се върнат в офисите”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Фирмите могат да си спестят много разходи като осигурят на работниците си да работят от вкъщи. Първо, наеми за офис площи. Представете си колко много пари ще остават във фирмата. Подсигурява се по-малък офис, в който могат да работят половината служители. Другата половина си работят у тях си и се редуват – една седмица си работиш у вас, една седмица от офиса. Така освен за офис площи ще се спестят много пари от разходи за ток, вода, отопление, за чистене. Не на последно място самите служители ще спестят поне 1 час на ден време, прекарано в задръствания. И отделно, ако пътуват с кола, парите от заплатата ми вместо за бензин ще отиват за нещо много по-смислено. Пък да не забравяме това колко много ще помогне на природата и на околната среда да остане по-чиста.

Коментар