Новите Vista PC ще пестят енергия с по-интелигентно поведение

Персоналните компютри с операционна система Vista ще бъдат значително по-икономични в консумацията на енергия. След час на неактивност, РС-тата сами ще преминават в спящ режим и така ще пестят от 55 до 70 долара годишно в зависимост от типа на монитора, според изчисленията на Microsoft.
Потребителите, разбира се, могат да променят настройките, но Microsoft очаква те да бъдат достатъчно разумни и да позволят на своите компютри да заспят, когато бездействат в продължение на един час.
И в момента РС и лаптопи с Windows XP преминават в енергоспестяващи режими на работа, но програмите могат да забранят заспиването, инициирано от потребителя. В някои случаи, дори и да са привели лаптопа в спящ режим, часове по-късно потребителите ще открият, че системата продължава да бъде включена и изтощава батерията.  
Много потребители оставят компютрите си включени през нощта, за да бъдат сигурни, че ще се инсталират автоматично най-новите ъпдейти за сигурност. Така обаче РС-тата консумират ненужно енергия през по-голямата част от времето. Новата технология във Vista ще позволи компютрите да се събуждат само за инсталиране на ъпдейтите, а през останалото време да остават в спящ режим.
Възможности за пестене на енергия при Windows XP компютри, които досега се предлагаха от компании, различни от Microsoft, вече са заложени в операционната система Vista. Те ще бъдат достъпни за управление от потребителя чрез група от инструменти за определяне на политиката на консумация. Така например, потребителят на Vista PC може да зададе опция мониторът да изгасне след 15 минути неактивност.
Погледнато по-глобално, технологията на Microsoft ще има благоприятно въздействие върху околната среда. Като приведе шест компютъра в спящ режим, вместо да ги остави включени, бизнесът ще спести въглеродни емисии от усвояване на 4 декара дървета, посочват от Microsoft пред cnet.
Въпреки значителните подобрения във Vista, има място за още нововъведения за постигане на икономии. Компанията Veridiem, например, планира да пусне софтуер за управление на консумацията на енергия, съвместим с Vista. Според източници от Veridiem, техният продукт ще даде още по-голяма гъвкавост на потребителите да влияят върху разходите.
Vista се очаква на пазара през ноември за бизнеса, а в началото на следващата година и за масовия потребител. Освен спящия режим операционната система ще предложи и по-ефективен разход на енергия, докато РС-тата са включени. Настолните компютри ще притежават характеристики за икономия, които са стандартни за лаптопите.
В същото време обаче тестове показват, че лаптопи с Vista изразходват по-бързо батериите отколкото при работа с XP. Причината е в новата Aero графика на Vista, която консумира много енергия.

Коментар