Covid-19 забавя настъплението на 5G смартфоните

Covid-19 ще окаже неблагоприятен ефект върху пазара на 5G устройства
(снимка CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус ще доведе до огромно съкращаване на производството на смартфони. То ще се свие с 30% през първата половина на 2020 г., според анализ на консултантската компания ABI Research.

„Пулсациите в Китай ще бъдат усетени в световен мащаб”, казва Дейвид Маккуин, директор изследвания на 5G устройства в ABI Research. Тъй като Китай се оказа в епицентъра на огнището на Covid-19, последващото въздействие е катастрофално за глобалния пазар на мобилни устройства, поради спиране на производствените линии и прекъсване на веригите за доставки.

Китай е световният производствен център за повечето от мобилни устройства и един от най-големите му пазари, в резултат на което секторът е най-силно засегнат от забавени доставки и разработка на продукти от следващо поколение.

В краткосрочен план се очаква неблагоприятен ефект от Covid-19 върху пазара на 5G устройства. Пандемията вече доведе до потискане на растежа, изтласквайки разработката и въвеждането на пазара на достъпни 5G телефони, пояснява Маккуин.

Очакваше се по-ниските ценови нива да се превърнат в основен двигател за увеличаване на доставките на 5G смартфони през 2020 г., но това въздействие ще бъде отслабено през цялата година, поради коронавируса.

Обемът на доставките на 5G смартфони през годината ще е много по-нисък от очакваното, поради проблемите във веригите за доставки и намалялото търсене. Пазарът ще бъде изправен пред множество закъснения, най-вече пускането на първите 5G модели iPhone на Apple, които трябва да се появят през септември 2020 г.

В дългосрочен план, очаква се пандемията постепенно да бъде овладяна до края на второто тримесечие на 2020 г., но след това ще отнеме известно време, за да се върне доверието на потребителите и секторът на мобилните устройства да се възстанови.

При толкова голяма зависимост на световния пазар на мобилни устройства от Китай – за производството и доставките на компоненти, стана ясно, че много от веригите за доставки бяха ужасно неподготвени да реагират бързо, отбелязва Маккуин.

Не е напълно ясен дългосрочният ефект на Covid-19 върху екосистемата на мобилните устройства, но в краткосрочен и средносрочен план пандемията ще окаже силно влияние върху пазара на смартфони, особено на стремежа на индустрията да наложи 5G устройствата с по-ниски ценови нива през 2020 г.

Коментари по темата: „Covid-19 забавя настъплението на 5G смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Странно, обаче излезна информация, че в Китай и Италия са спрели 5G оборудването като почна кризата.

Коментар