Мобилен Core i9 на Intel достига 5,3GHz

Core i9 от 10-то поколение ще може да работи на тактова честота от 5,3 GHz
(снимка: Intel Corporation)

Нов мобилен процесор Intel Core i9 от 10-то поколение  ще може да работи на максимална тактова честота 5,3 GHz, според изтекла достоверна информация от компанията. Но е малко вероятно да видим подобно ускорение в лаптопите.

Очаква се Intel да представи официално мобилните високопроизводителни процесори Intel Comet Lake-H на 2 април, а първите лаптопи с такива чипове да се появят на 15 април, според редица специализирани хардуерни издания.

В интернет бяха публикувани и слайдове от Intel с параметрите на върховия процесор в линията – модела Core i9-10980HK. Той има 8 ядра/16 нишки, поддържа технология Hyper-Threading и достига впечатляваща тактова честота 5,3 GHz!

Разбира се, това е честотата на едно ядро ​​и освен това в режим Thermal Velocity Boost, който е още един начин, използван от Intel за увеличаване на тактовата честота на ядрото. За сравнение, настоящият флагман Core i9-9980HK достига максимална честота 5,0 GHz.

Въпреки заявените върхови спецификации, малко вероятно е да видим тактова честота от 5,3 GHz в конкретен лаптоп на база Core i9-10980HK. Но теоретичната възможност тя да бъде постигната ще отвори поле за изява на ентусиастите.

Коментар