Печатат апарати за обдишване на 3D принтер

Технологията за 3D печат помага в борбата срещу коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Рязкото увеличаване на пациентите с коронавирус в редица държави доведе до недостиг на апаратура за механична вентилация на белите дробове, която е наложителна при тежките случаи. Много компании бързо пристъпиха към производство на такова оборудване, а в Испания дори отпечатаха апарат на 3D принтер.

Устройството, създадено буквално за седмица от изследователската организация Leitat Technological Center в Барселона, е почти готово за масово производство. Цената на един такъв апарат е само 500 евро, съобщи BBC. Разработчиците се надяват в рамките на две седмици да преминат всички необходими тестове, за да получат одобрение за производство.

Маги Галиндо от дизайнерския екип отбелязва, че всеки, който има достъп до 3D принтер, може да отпечата апарата. Файловете ще бъдат публикувани безплатно. Няколко испански компании, които се присъединиха към инициативата, заявиха готовност да произвеждат до 100 механични вентилатора на ден.

По време на пандемията Covid-19 много компании се заеха да създадат устройства за механична вентилация – сред тях личат имената на GM, Ford и Tesla. Британската Dyson, специализирана в конвенционални прахосмукачки и вентилатори, също е разработила медицински апарат и е готова да достави 15 000 такива устройства на различни медицински институции.

Не само в Испания 3D печатът се използва в борбата срещу Covid-19. Собственик на компания за 3D печат в Италия подпомогна местна болница, като отпечата на своето оборудване партида клапани за устройства за механична вентилация. А в щата Ню Йорк предприемачи помогнаха за отпечатване на над 300 маски с козирки за местен център за анализ.

Коментар