Red Hat може да изостави старите x86-64 процесори

Очаква се Red Hat Enterprise Linux да се избави от поддръжката на по-стари процесори
(снимка: RedHat)

Разработчикът на операционната система Red Hat Enterprise Linux може да се откаже от поддръжка на по-стари процесори x86-64 в полза на по-модерните. Очаква се това да стане с версия 9, но все още не е взето окончателно решение.

В момента създателите на Fedora работят по инициативата Enterprise Linux Next, в рамките на която ще бъдат разработени нови дистрибуции и ще се разчита на обратна връзка от потребителите, за да се сведат до минимум проблемите при преминаване към по-нови процесори.

Миналото лято беше внесено предложение за повишаване на минималните изисквания на Fedora 32, но то получи отрицателен отговор, припомня Phoronix. Тогава се предполагаше, че ще изискват процесори с поддръжка на AVX2 и редица други инструкции като CMPXCHG16B, FMA и SSE 4.2.

През февруари т.г. разработчиците започнаха допълнително тестване на актуализациите за микроархитектура x86-64 на Fedora. Понастоящем Fedora и RHEL поддържат процесори с тази архитектура, включително по-стари модели AMD K8. С излизане на версия 9 обаче най-вероятно ще се стигне до някаква междинна точка, с поддръжка само на по-късните CPU семейства.

Отхвърлянето на по-старите процесори ще позволи използване на по-модерни инструкции по подразбиране, което ще опрости процеса на разработка. Освен това подобен подход ще насърчи клиентите да обновят своите системи.

Бета версия на Red Hat Enterprise Linux 8.2 беше представена по-рано тази година, така че остава доста време преди излизане на версия 9. Най-вероятно тя ще се появи през 2023 година.

Коментар