Социалната изолация: време за електронни книги

Електронните книги предлагат възможности, на които човек не може да се насити
(снимка: CC0 Public Domain)

Дните на социална изолация могат да бъдат тягостни, но умните хора използват момента, за да се потопят в удоволствието на спокойното четене на книги. За щастие, електронните книги предлагат толкова много възможности, че човек не може да се насити. Освен всичко, някои библиотеки и издателства отвориха своите архиви и предоставиха безплатно заглавия, за които иначе трябва да се плаща.

Студенти, учители и читатели могат да получат достъп до над 1,4 милиона е-книги като част от щатския проект „Национална спешна библиотека” – инициатива, стартирана във вторник от Internet Archive с цел подпомагане на усилията за дистанционно обучение. Книгите са достъпни не само за щатските студенти и учени, а за всички от цял свят.

Организацията с нестопанска цел е дигитализирала над милион книги, дарени от образователни институции и библиотеки. За разлика от типичната библиотека, тук много потребители могат да имат достъп до една и съща цифрова книга едновременно.

„Мисията на Internet Archive е да предостави„ Универсален достъп до цялото знание”. Ние вярваме, че това е изключителен момент във време, което изисква помощ в голям мащаб, а ние можем да осигурим такъв”, пише в раздела за често задавани въпроси на проекта.

Създателите са категорични, че свободният достъп до книгите е в подкрепа на дистанционно обучение, изследователските дейности, независимите проучвания и интелектуалното стимулиране във време, когато университетите, училищата, учебните центрове и библиотеките са затворени.

Свободният достъп до книгите ще е налице до 30 юни или до края на извънредното положение в САЩ, което от двете настъпи последно. Това е само част от многобройните решения в последните дни, свързани с предоставяне на е-книги за четене в дните на изолация. Подобни предложения има почти навсякъде по света.

Най-пресният пример – в Македония издателският център „Три” също предложи безплатни електронни четива за един месец. Техният проект Kniga.mk е разработен с подкрепата на Фонд за иновации и технологично развитие. Това е мобилно приложение, достъпно за потребители на iOS и Android, което осигурява достъп до голяма база данни от електронни книги, издания на Tri и Pubisher.

С безплатната програма книгите са достъпни във всеки дом и по всяко време. За всички потребители в промоционалния период издателството е заделило 20 безплатни ексклузивни издания от своето производство.

Паралелно с това има и редица проекти за безплатни книги, които предлагат свободен достъп до стойностни заглавия не само за времето на изолация във връзка с пандемията. Пример за такава библиотека е „Проект Гутенберг”. Интернет търговецът Amazon предлага редица класически заглавия безплатно. Порталът OverDrive и неговото мобилно приложение Libby също предлагат множество безплатни заглавия за четене.

Според дългогодишни любители на четенето, електронните книги имат някои предимства пред традиционните хартиени аналози. Ето някои от тях:

Е-книгите са много по-леки и портативни. Една голяма, дебела книга тежи доста и създава известен дискомфорт, ако искаме да се отпуснем и четем задълбочено, но електронната книга на тежи на ръцете и може да се държи лесно в почти всяка позиция на тялото.

Не тежи и на библиотечните рафтове – не заема място в дома.

Може да се вземе (да се изтегли) за минути – веднага, след като човек реши, че иска да чете съответното заглавие, докато за физическата книга трябва да отиде до книжарница или да почака ден-два, за да я получи доставена у дома.

Няма как да е изчерпана – електронната книга е достъпна всякога и за неограничен брой потребители.

Човек може да се сдобие с множество безплатни книги от интернет. Електронните книги имат удобства, каквито хартиените нямат: човек може да споделя цитати от е-книгите си в социалните мрежи, лесно да търси превод на думи и изрази в различни речници, да си прави електронни бележки и записки.

Коментар